Saturday, February 25, 2012

Bride 2 Be : Photographer Pilihan





Assalamualaikum. minggu lepas saya sempat perbaharui penulisan, itu pun sedikit sebanyak pasal perangcangan untuk My Big Day kelak. Kali ini saya nak review beberapa Wedding Photorgaphy yang pada pandangan saya, mereka sangat-sangatlah berkeliber, hasil tangan dan bayaran yang dikenakan berbaloi dengan usaha keras mereka.


1. AliceShah Studio

Saya sempat singgah di booth mereka pada 19 Februari di Square One, masa tu ada Pameran Pengantin di Batu Pahat. Layanan sangat istimewa, mereka peramah, tidak letih melayan sebarang pertanyaan dan kerenah pelanggan. Kalau tak silap saya AliceShah Studio terletak di Jalan Bakri, Muar, Johor. Secara jujurnya pekej yang disediakan sangat-sangat berbaloi.

Kelebihan AliceShah Studio :
  • Memiliki Studio sendiri di Muar (Kalau Photoshoot Outdoor masa tu cuaca tak berapa mengizinkan, mereka lgantikan dengan photoshoot dalam studio)
  • Boleh bayar ansuran setiap bulan sehingga cukup harga pekej
  • Gambar yang berkualiti, cantik, kemas dan editting yang sangat memukau
  • Boleh pilih pelbagai jenis kulit untuk Beg Album. Pilihan yang sangat menarik dan cantik.



2. BONK PRODUCTION

Team BONK Production adalah dari kalangan guru-guru. Saya kenal mereka semasa mereka menuntut bersama-sama di Institut Pendidikan Guru, Kampus Kota Bharu. Kiranya mereka adalah bach sama dengan saya. So, selalu terserempak team ni bila diorang bergerak untuk projek vediogeaphy diorang. Hasil kerja diorang pun sangat-sangatlah bagus dan kreatif.

Kelebihan BONK PRODUCTION :
  • Boleh request Video sepanjang majlis
  • Gambar yang cantik, kemas dan menarik
  • Harga yang berpatutan dengan pekej yang disediakan




3. BLINDGRAPHIQUE STUDIO

Terletak di Shah Alam. Saya sempat bersembang dengan Bro Zafriq semasa di Muar. Masa tu terserempak masa wedding rakannya di Bukit Gambir. Bro Zafiq memang profesional orangnya. Team ni ada banyak kategori.
  • Principal (Bro Zarfiq yang shoot sendiri)
  • Senior
  • Junior
Setiap kategori harga nya berbeza dan hasil tangan nya pun sangat berbeza. Yang paling kaw-kaw punya shoot adalah dari Principal iaitu Bro Zafriq. Kalau tak silap saya, bro Zafriq adalah salah seorang Photographer semasa AJL tahun 2011. Boleh tengok facebook diorang untuk maklumat lanjut.

Apa yang menarik tentang diorang ialah pekej mereka yang unik :-
  • Pekej diorang boleh pilih nak iPad atau Samsung Galaxy Tab, semua gambar perkahwinan korang akan di masukkan dalam iPad atau Galaxy tab dan dibuat dalam bentuk movie.
  • boleh request nak buat vedio Save The Date untuk tayangan sepanjang majlis. Diorang akan buat vedio dan akan tanyangkan sepanjang majlis korang, means tetamu datang sambil makan and boleh tengok vedio percintaan pengantin
  • Pekej sangat berbaloi kerana bro zafiq sangat-sangat profesional dan kreatif.
  • Bro Zafiq shoot gambar guna camera nya dan terus save dalam simpanannya tanpa sebarang edit. Sebab gambarnya memang sangat cantik.



4. MUSARTWORK DIGITAL PHOTOGRAPHY

Bro Mus ini adalah senior saya di IPG KKB dulu. Hasil tangan beliau pun memang puas hati. Kalau yang bakal pengantin yang inginkan hasil cun dari bro Mus boleh hubungi beliau. Kalau tak silap bro Mus duduk di Temerloh. Yang di Temerloh boleh la request jika berminat. Yang duduk tempat lain pun apa salahnya jika inginkan yang terbaik untuk majlis anda nanti.


********************

Pilihlah Photographer yang terbaik buat anda semua, mudah berunding dan mampu memberikan kepuasan maksima untuk kenangan Majlis Perkahwinan anda. Dismaping itu jangan lupa bajet anda. Jangan sampai yang lain pula tergendala. Mungkin banyak lagi fotografer yang lebih baik dari apa yang saya nyatakan. Terpulang pada masing-masing. Bagi saya, mereka ini adalah yang terbaik dan insyaAllah salah satunya akan jadi Fotografer untuk Majlis Perkahwinan saya nanti. InsyaAllah.
Categories 4 anak murid kena cubit Links to this post

Friday, February 17, 2012

Bride 2 Be : Cadangan Persalinan Nikah



Assalamualaikum.

Berita gembira untuk rakan-rakan pembaca. InsyaAllah lebih kurang 10 bulan lagi dari tarikh perkahwinan saya. Dalam bulan Disember 2012. Selepas kad perkahwinan siap selepas raya nanti, saya akan jemput rakan-rakan blogger ya. Walaupun lama lagi, saya harus membuat persiapan secara perlahan-lahan agar tidak terlalu tertekan bila tiba harinya perkahwinannya nanti. Pada saya, 10 bulan bukan 1 masa yang lama, pejam celik- pejam celik dah sampai tarikhnya.

Oleh yang demikian kat sini saya senaraikan beberapa persediaan perkahwinan saya kelak. Antaranya ialah Persalinan Nikah. Harap-harap perkara ni sedikit sebanyak membantu diri saya dan Bride to Be yang lain juga. :)

  • Persalinan Pernikahan
Saya dah beli kain satin berwarna white pearl dekat Tangkak (4.5 meter). Saya ni tinggi jadinya memerlukan kain lebih untuk cover mana-mana bahagian yang tak cukup. Kain Lace saya beli di tempat yang sama, warna Kelabu Silver Blink-blink, dalam 2.5 meter. Saya beli lebih jugak sebab konon-konon takut tak cukup dan malas nak ke Tangkak untuk beli yang lain. Untuk Tahun 2011 kalau tak silap saya, jenis kain yang terkenal ialah bunga lacenya 2D. Timbul-timbul dan nampak macam lebih cantik. So, masa saya beli lace tu, agak mahal sebab baru sampai je designnya. Itu tak apa, yang penting puas hati.

Untuk cadangan Baju Nikah nanti saya pilih design dari Blog Aliaa Farhana. Saya sangan minat baju jenis design macam ni. Lihat gambar dibawah.



Close Up Baju Nikah warna pink




Yang ini adalah gambar penuh designnya. Memang sangat Cantik




Ia nampak lebih sweet dan cantik sebab warna pink kan? Saya punya kain nikah warna putih. So tak tahulah ok ke tak dengan designnya. InsyaAllah saya akan pergi cari tailor yang sanggup buat baju macam ni dengan cantik dan kemas.

Ok, InsyaAllah next time saya akan review pasal Veil nikah dan Photographer pilihan saya ya. Bubye! :)



Nota Hujung :

  • Tak sangka pula umur 24 dah nak kahwin. Awal betul ya.. :(

Categories 8 anak murid kena cubit Links to this post

Sebulan sudah berkhidmat sebagai guru. Alhamdulillah

Assalamualaikum semua. Sihatkah?

Rasa lama benar tidak menjenguk blog dan tidak menulis. Hari ini genap sebulan saya sudah berkhidmat di SK Penghulu Salleh, Batu Pahat. Suasana sekolah yang kondusif, warga sekolah yang peramah dan mesra, dan murid-muridnya yang betul-betul beradab. Ikhlas dari hati saya yang sepanjang saya pernah berpraktikum tahun-tahun lepas semasa di IPG, saya pernah berpraktikum di sekolah yang seakan-akan sekolah SK Penghulu Salleh. Alhamdulillah, pengalaman lepas dah membantu saya untuk saya berkhidmat dengan lebih baik. Terima kasih juga kepada warga SK Penghulu Salleh.

Seminggu pertama, saya rasa seperti terawang-awang. Seolah-olah tak tahu apa yang nak mengajar, otak kosong, bingung. Saya rasa macam tak belajar apa di IPG. Tapi sekarang dah sebulan di SK Penghulu Selleh, sedikit sebanyak saya dah boleh sesuaikan diri, banyak perkara baru, tanggungjawab dan pengetahuan baru dapat dipertingkatkan. Saya juga dah boleh tahu tahap kognitif murid Pendidikan Khas di bawah didikan saya. Semua dengan izin dan bantuan dari-Nya juga. Syukur.

Semoga saya dapat berkhidmat dengan lebih baik dari hari ke hari. Doakan saya ya. :)


Nota hujung :

  • Kepada adik-adik yang bakal bergelar guru pada tahun depan dan tahun-tahun seterusnya, saya hanya nak berpesan sesuatu. Setidakbaik dan setidakcemerlangnya anda di IPG, tidak semestinya anda akan tidak cemerlang di sekolah. Maksud saya, jangan mudah berputus asa, jangan fikir anda tidak boleh menyesuaikan diri di sekolah. Anda kena yakin dengan diri, dan buat perubahan dan anjakan paradigma. Saya yakin yang personaliti anda akan berbeza selepas anda bergelar guru sebenar kelak. Bimbinglah anak bangsa kita sebaik mungkin. :)



Categories 4 anak murid kena cubit Links to this post
 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas