Tuesday, February 25, 2014

Pantang Bersalin Part 2



Salam. Sambung lagi berkaitan pantang bersalin. Aku bersalin di Hospital Batu Pahat. Tapi aku berpantang di Segamat rumah mertua aku. Cadangnya memang nak berpantang dengan mak sendiri tapi disebabkan mak tak berapa sihat, aku pantang rumah mertua. Alhamdulillah, mertua pun ok, baby dan aku pun serasi sepanjang 44 hari berpantang.

Mertua aku jenis yang kuat juga mengikut adat dan pantang tapi masih lagi boleh bertolak ansur. 

Pantang bersalin yang aku buat antaranya ialah : 

Bab makan.

Mertua aku jaga betul bab makan, yang gatal- gatal, pedas, berangin, berlendir, berlemak dan berminyak memang tak makan. So aku makan lauk yg rebus dan bakar je. 

Bab kerja berat. 

Yang ini paling mertua jaga.  Kata orang tua angkat cerek pun tak boleh. Jalan laju pun tak boleh. Jangan sampai peranakan bergoyang sebab masih lemah. Apetah lagi baring mengiring, risau peranakan akan senget. Sepanjang aku berpantang, aku ada je mengiring sebab menyusukan anak sambil baring. 

Bab memakai bengkung. 

Ini memang aku tak tinggal. awal-awal aku pakai bengkung yang ikat. Dah masuk sebulan aku pakai yg jenis cangkuk je. Sebab dah mula rasa rimas dan leceh pakai yg belit- belit ni. Serius letih. Kalau orang tolong pakaikan takpe. Ni pakai sendiri memang aku tak larat la nak sampaikan 44 hari tu. Korang jangan macam aku pulak. So pakailah bengkung yg lilit 7 meter ke, atau yang ikat tu sampai habis pantang ye.

Ok ini sahaja tips dan ingatan untuk kawan2. Nanti update lagi ye. Salam




0 anak murid kena cubit Links to this post

Sunday, February 16, 2014

Masalah Breastpump Medela Swing

Salam. Aku minat betul nak share kat korang berkaitan breastpump ni. So sama-sama dapat ilmu. 

Hari ni hari ke 26 aku berpantang. Banyak dugaan, banyak pengalaman dan banyak juga ilmu baru aku dapat. 

Hari ni cerita pasal breastpump Medela Swing aku yang selalu buat hal masa pantang. Air susu yang di pam tu termasuk dalam tiub. Menggelabah tak ingat dah takut-takut pam aku rosak. Dah la mahal membelinya sampai nak keluar biji mata. Tapi aku punya tak la sampai masuk motor pam tu. Air susu masuk kat bahagian tiub.



Cara nak selesaikan masalah : 

1. Offkan secepat mungkin motor pam tu kalau korang dengar bunyi pelik dari pam korang. Korang akan perasan susu yang korang pam tak turun ke botol. Malah dia menuju ke tiub dengan laju. Apa lagi, sepantas kilat korang kena off kan ok.

2. Pastikan dekat tiub tu tiada setitik air pun. Maksudnya bila susu termasuk dalam tiub tu, cepat-cepatlah korang offkan motor. Cabut tiub dan korang tiup tiub tu sampai air susu tu keluar. Renjis-renjis skit tiub tu sampai yakin tiada langsung air.

3. Kalau pam susu, pastikan motor breastpump tu lebih tinggi dari korang. Maksudnya kalau korang pam bersila dekat lantai, letak la breastpump tu dekat atas meja atau pun kerusi. Supaya tiub tu elok je naik ke atas. Jadi angin tak la mudah masuk dan bagi tekanan pada tiub tu. Tak lah rosak nanti.

4.  Andaikata kalau susu dah termasuk dalam motor. Korang on je motor tu tanpa pam. Selama 5-15 minit. 30 minit lebih baik jika susu yg masuk tu banyak. Tujuan on kan motor tu, Biar air dalam motor tu kering. Kan motor tu nanti panas. Mesti susu boleh kering dalam pam masa tu. 

Ok. Ini sahaja perkongsian aku. Kebetulan juga aku tau ni dari baca blog seseorang. So aku try sendiri. Menjadi dan berkesan. Selamat mencuba! 
0 anak murid kena cubit Links to this post

Saturday, February 8, 2014

Benda penting masa pantang

Salam. Sambung lagi cerita berkaitan hal-hal bersalin, berpantang dan seangkatan dengannya.

Masa sebelum bersalin, aku dah buat research dan sesi temu bual dgn kawan-kawan rapat berkaitan set selepas bersalin, maksudnya barang apa yang wajib ada dan sangat penting masa pantang. 

1. Breastpump

Kenapa penting? Breastpump apa jenis pun yg korang pakai tu tak kisah asalkan ia berfungsi bantu korang keluarkan susu. Bayangkan sekarang banyak kes kuning kat baby, so jalan penyelesaian adalah bagi susu ibu start dia kuar dari perut sampai la 6 minggu kelahiran (tempoh jaundis). Pam banyak2 dan bagi kat baby sejam sekali sampai baby berak dan kencing kuning. 



Aku beli breastpump Medela Swing. Aku tak tau kenapa aku beli brand ni maybe sebab housemate dan kawan2 sekerja semuanya pakai brand medela. So aku banyak tanya diorang. Tak sakit. Susu pam cepat dan tak banyak part korang kena cuci masa basuh breastpump tu.

Alhamdulillah, bagus breastpump ni walaupun mahal. 

2. Param, pilis, tapel, herba mandian, pati ikan haruan

Benda ni semua orang pun tahu. Mesti pakai masa pantang. Tapi aku, aku sempat pakai seminggu je. Sebab lepas pakai param, pilis, tapel dan herba mandian ni badan aku jadi kena ruam, gatal-gatal yang amat. Tak dapat tidur sampai kena bengkak-bengkak merah. Tak memasal masa pantang, aku kena ulang alik pakar kulit semata kes gatal. So sampai habis pantang aku tak pakai langsung. Stok yang ada, aku campak kat tong sampah. 

Semua benda yg aku cakap tu penting sebab bila korang pakai badan korang rasa sangat ringan. Korang jangan sibuk beli yang kena bancuh tu. Korang beli je yang dah siap punya, tinggal sapu macam losyen ok. Mudah dah selamat.

3. Bengkung

Wajib  ada. Elok la beli 2 atau 3 helai sebab nanti pakai boleh ganti-ganti. Tak kan nak pakai sehelai je, bila masa nak basuh bila masa pulak nak pakai kat badan. So siap sedia dari awal. Bengkung tu cari yang selesa, serap peluh, panjang boleh sampai punggung dan boleh support bahagian peranakan. Itu penting. 

Setakat ni je dulu. Next entry nanti aku cerita lagi ok. Teruskan membaca.
0 anak murid kena cubit Links to this post

Ketika nyawaku dihujung rambut

Salam. 

Alhamdulillah aku masih berada dalam keadaan sihat walafiat. Masih juga dalam tempoh berpantang hari ke 18. Dan, hari ini juga genap 18 hari anak kesayanganku Muhammad Amirul Fawwaz menjengah ke bumi selepas 9 bulan dalam rahimku. Allahuakbar, masih terasa betapa pedih dan sakitnya bersalin itu. Memang ia tak dapat digambarkan. Betul, memang pada waktu itu nyawa dihujung rambut dan hanya Allah sahaja tempat aku bergantung. 

Pertamanya, sakit ketika kerap kali diseluk untuk cek luas  buakaan jalan pd rahim. Keduanya sakit semasa contraction. Ketiga, sakit saat meneran. Keempat, sakit ketika digunting dan dijahit... Semua perkara ni tak pernah aku lupa, kadang-kadang ada masanya air mata menitis sendiri bila terkenang dasyat sakitnya bersalin. 

Walaupun sakit itu bergunung-gunung hingga tak mampu diluahkan. Tapi Apabila melihat bayi yg dilahirkan, rasa hilang semua kesakitan dan kepenatan. 

Saat sakit itu datang : 

Jam 1 pagi sewaktu aku sedang nyenyak dibuai mimpi. Sakit itu datang 5 minit sekali. Sakit menerik-nerik di bahagian rahim. Aku tahankan dulu sampai jam 3.00 pagi baru aku kejutkan suami. Hati ni memang dah menyangka yg aku akan bersalin, aku siapkan diri. Mandi, berwuduk, solat sunat, baca surah Maryam dan aku sempat makan kurma dan minum air zam zam. Jam masa tu dah pukul 4.00 pg. Kami bertolak ke hospital dan aku ditahan wad dgn bukaan jalan 2cm.

Sakit contraction terus menerus sepanjang hampir 1 hari. Sakit tak kira masa, setiap saat. Yang pastinya aku gigit selimut hospital, aku pegang katil hospital sampai menggigil. Badan berpeluh-peluh. Sambil mulut membaca apa yg patut. Sempat juga aku makan kurma nabi sebanyak yg boleh dalam keadaan sakit tu. Maghrib tu jam 7.30 malam aku tak tahan sakit, panggil nurse minta injection tahan sakit. Bukan semakin kurang, malas semakin bertubi-tubi contraction. Aku tak tahan, loceng hospital yg aku genggam tu aku hentakkan kan pada katil. Nurse kelam kabut datang, seluk utk cek jalan dah 9cm. Semua nurse berlari tolak aku perfi labour room. 

Di labour room ingatkan boleh terus bersalin, rupanya doktor suruhtunggu sampai 10cm baru boleh teran. Aku tahan, dan sampai masanya aku pun selamat melahirkan. Sakit digunting, dijahit cuma Allah je tahu. Tapi Alhamdulillah, memang sakit tp lega bila lihat wajah bayi sendiri. Masa tu jam menunjukkan pukul 10.45 malam. Tarikh 21 Januari 2014.


Ini lah anakku yg ku kandung 9 bulan dalam rahim. Semoga anak ini menjadi anak yg soleh, cerdik, penyayang, ceria, berjaya dan cemerlang dunia dan akhirat. Amin. Mama dan papa sayangkan kamu sepenuh hati wahai muhammad Amirul Fawwaz anakku. 


Muhammad Amirul Fawwaz bin Nairul Aqmal 


0 anak murid kena cubit Links to this post
 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas