Monday, July 8, 2013

3 Bulan Pertama



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Alhamdulillah kesihatan aku dari hari ke hari semakin sihat. Hari aku menaip ni genaplah 3 bulan dah usia kandungan aku ini. Sepanjang mengandung banyak juga dugaan yang dihadapi termasuklah ragam baby dalam perut ni nak kan makan macam-macam tapi bila makan terus je muntah melambak-lambak. takpe. Kali ni demi baby aku kena redha. :)

Lama rasanya tak menaip. Mungkin sebab makin lama maki hilang masa dan minat untuk berblogging. Tapi sekarang aku cuba juga perbaharui penulisan sekurang-kurangnya seminggu atau sebulan sekali. Kali ini topik ringkas. Cuma aku nak kongsikan perasaan, pengalaman, impian dan harapan aku. Maksud aku, apa yang aku harapkan sepanjang mengandung ni. 


Perasaan


Masa mula-mula dapat tahu ni aku memang langsung tak muntah-muntah. Cuma apa yang aku rasa adalah dari segi pernafasan aku. Semakin banyak aku bercakap, berjalan, bersukan. Badan aku jadi semakin cepat termengah-mengah. Nafas pendek. Lepas pergi cek UPT untuk beberapa hari selepas tu, baru la aku disahkan mengandung 7 minggu. Perasaan berbolak-balik, sedih, takut, terlalu gembira dan benda pertama aku buat adalah sujud syukur atas rezeki yang Allah bagi. Alhamdulillah. 

Niat

Aku cuma ada 1 niat je yang terlintas masa awal-awal mengandung dulu. Aku nak khatamkan Quran dalam tempoh mengandung. Maknanya aku ada lebih kurang 6 bulan lagi. Baru muka surat 136. Aku kena baca sekurang-kurangnya sehari dalam 10 helai baru aku sempat nak habis Quran ni. Harap-harap impian aku tercapai. 

Pemakanan

Semestinya aku akan cuba makan makanan yang berkhasiat. Tapi masalah aku satu je, aku tak suka makan sayur. Jadi, aku dah pun tukar untuk makan buh-buahan dan tambah dengan suplement. Suplement apa aku makan? Shaklee. Ni pun dapat hadiah dari seseorang. Terima kasih kawan! Lagi satu, susu, kurma, kismis dan juga asid folic adalah makanan yang memang wajib dimakan untuk tumbesaran anak yang terbaik. Semua pun tahu asid folic banyak kebaikan antaranya elakkan anak jadi cacat. Dan kurma dan kismis adalah makanan yang bagus untuk perkembangan otak bayi. Selain dari itu, adalah terpulang kepada ibu mengandung lain untuk menggalakkan selera makan masing-masing demia bayi mereka.


Aku ada memetik kata-kata seorang tokoh : 

Menurut seorang pakar Neurosains, Prof. Dr. Haji Azizan Haji Ismail, ibu yang mengandung adalah tidak digalakkan meminum minuman yang berkafein seperti Nescafe atau kopi. Hal ini akan menyebab tumbesaran anak di dalam kandungan terganggu. Makanan yang mengandungi alkohol dan karbohidrat (roti, kentang, gula dan cokelat) juga perlu dielakkan. Makanan berkhasiat seperti telur, ikan, keju, daging dan hati perlu diambil ketika mengandung. Buah-buahan seperti limau, pisang, betik, tembikai, dan sebagainya juga baik untuk dimakan. Minumlah susu sebanyak mungkin kerana ia mempunyai kalsium yang baik untuk anda dan anak anda.



Amalan-amalan


Surah-surah amalan ini adalah bergantung kepada individu masing-masing untuk mereka amalkan. Ada yang baca sedikit demi sedikit. Ada yang baca setiap hari. Ada yang baca sebulan 1 surah. Ia terpulang, yang penting niat dan amalan yang berterusan. InshaaAllah.


Baiklah. Ini sahaja perkongsian aku pada kali ini. Kalau ada masa yang lapang, aku akan cuba perbaharui penulisan aku untuk tatapan pembaca. Penulisan ini adalah bukan dengan niat untuk menunjuk-nunjuk, aku hanya ingin kongsikan sesuatu pengalaman gembira bersama orang disekeliling. Tiada niat tidak baik. 

Harap kita bertemu di lain penulisan. Amin. 


1 anak murid kena cubit Links to this post

Friday, April 26, 2013

Cute Oreo Balls Recipe



Hai  everybody... and assalamualaikum :)


Kali ni nak kongsikan satu resipi yang sangatlah ringkas dan best. Tengah-tengah melayan facebook tiba-tiba saya jumpa Resipi Oreo Balls yang sempoii...sesiapa sahaja boleh sangat-sangat nak buat. Hohooo...Maklumlah saya memang pencinta coklat yang tegar...Jadi, ini kalilah!! Hehe... Terima kasih tak terhingga untuk beliau diluar sana yang kongsikan resipi ni. Memang sangat menceriakan hujung minggu saya!! Yeah!! 



Klik gambar untuk membesarkan perut! :P



Ok... semua dah nampak gambar gedabak dekat atas tu kan... Jom kita belajar bagaimana cara untuk buat Oreo Balls yang sangatlah comel ni... 

Hanya menggunakan 3 bahan sahaja, korang boleh sangat buat walaupun malas ok! ajar anak-anak, kakak, adik, emak, abang atau pun suami korang...bagus kan!




EASY UNLESS YOU ARE LAZY!

"These are very addictive & melt in your mouth!!"


Ingredients : 

1 package  Oreo Cookies

1 block cream cheese, softened
1 pack Cooking Chocolate (Hershey's Semi sweet chocolate chips the best)


5 simple steps :
1. Place Oreo Cookies in a bag/blender and smash/blend until it is the consistency of dirt.

2. Mix the softened cream cheese into the smashed oreos.
3. Roll the mixture into balls.
4. Melt chocolate in the microwave.
5. Cover balls in chocolate then leave to set in the fridge


ok, dah siapkan...selamat makan dan selamat mencuba! :)


Categories , 0 anak murid kena cubit Links to this post

TIPS CANTIK : MYRACLES BEAUTY - SUPER DEALER LEDANG, JOHOR


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semoga semua baik-baik sahaja. Kali ini saya nak kongsikan dengan pembaca-pembaca sekalian dengan satu produk untuk pemulihan kulit bermasalah. Ops, bukan bermasalah je, produk ni bagus untuk kulit yang sihat. Jadi boleh sama-sama guna, lelaki dan perempuan, dewasa, tua atau kanak-kanak. Sesuai untuk semua jenis kulit... :)

MYRACLES BEAUTY 



Adalah produk yang terhangat di pasaran sekarang.  Setakat ni saya adalah pengguna tegar dan juga Super Dealer Myracles Beauty di Batu Pahat, Johor. Myracles Beauty adalah produk yang dijamin halal dan kandungnnya adalah 100% bahan semulajadi. Ia dirumus sempurna dari Pure Marine Collagen (Rumpai Laut Asli), Ekstrak Buah Delima, pati daun Lidah Buaya dan Sarang Burung Walit. Yang Paling penting sekali ia mengandungi Oksigen Water yang akan  membantu kulit kita menegang dan sekaligus melembutkan dan menaikkan seri wajah kita tanpa perlu menggunakan pelbagai jenis krim, toner, pelembap atau sebagainya. 


KHASIAT MYRACLES BEAUTY : 



TESTIMONI BERJAYA : 





Testimoni dari saya sendiri (Kisah Benar) : 

Saya mengalami masalah kulit sejak sebelum berkahwin. Anggaran dalam 4 tahun. Sewaktu Majlis perkahwinan saya, saya telah menggunakan pelbagai jenis make up yang diuruskan oleh Mak Andam. Oleh sebab saya memiliki kulit yang agak sensitif, muka saya telah menjadi gatal, banyak timbul jerawat bernanah dan kelihatan kemerah-merahan apabila terkena panas. Saya mula rasa terkilan apabila ramai rakan sekerja mula menegur kenapa kulit saya semakin teruk selepas berkahwin. Namun setelah saya diperkenalkan oleh seseorang dengan produk Myracles BEauty ini, kulit saya tidak lagi sensitif dan jerawat bernanah seperti sebelum ini mula mengecut dan muka saya tidak lagi kusam.  

Apa yang boleh saya katakan disi adalah, produk ini ringkas dan fleksibel dimana saya sendiri tidak perlu kemana-mana membawa krim siang, krim malam, toner, pelembap, sunblock, foundation dan sebagainya. Hasil penggunaan saya kini, wajah saya semakin pulih dan tidak lagi sunburn seperti dahulu.


Categories , 0 anak murid kena cubit Links to this post

Wednesday, February 27, 2013

Pertandingan Bola Jaring Pend. Khas 2013 Daerah Batu Pahat



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Tarikh  20 Februari 2013 yang lepas, PPKI SK Penghulu Salleh, ada menghantar wakil untuk Pertandingan Bola Jaring. Tahun-tahun lepas pun kitorang ada juga hantar tapi takda rezeki untuk dapat tempat. Tiap-tiap tahun memang confirm balik awal, biasanya dalam pukul 10.00 pagi dah cabut dah. So kali ni agak bersungguh-sungguh jugak kami semua melatih murid-murid Pend. Khas walaupun macam nak hilang sabar sebab mereka betul-betul menguji kesabaran.Murid-murid pulak semua Slow Learner. Memang mengucap panjang jugak bila melatih diorang. Oleh sebab kesabaran tu jugalah, kami buat yang terbaik semasa pertandingan. 



Sebelum pertandingan bermula.  Amboi minum air tak ajak ye.


 
Gambar sebelum bermula pertandingan. peace yo! 



Semangat betul murid menangkap bola. Terbang tinggi-tinggi lagi tu. 




Pihak lawan menjaringkan gol. Nadhilah bersungguh-sungguh menghadang. Bagus.

 



Ok, SK Peserai berusaha untuk menjaringkan bola. Masa ni ni bolos 1 gol. Sadis



Perlawanan diteruskan. Faezah kecil molek beriya-iya nak buat hantaran bola pada rakan.



Alamak! Pihak lawan nak terjatuh! baik-baik nak...huhu


Alhamdulillah. Ini gambar pemain. Comel kan?


 Gambar murid-murid bersama Pengurus Pasukan dan Jurulatih @ Juruletih!




Aku harap sangat kejayaan ni dapat dikekalkan pada tahun depan dan tahun-tahun seterusnya. InsyaAllah. Kalian semua doakan untuk murid-murid Pendidikan Khas ni juga ye. Amin. :)

# yang buat peace tu saya. sekian :)




Categories , 4 anak murid kena cubit Links to this post

Sunday, February 3, 2013

BUKU PROGRAM HARI RAMAH MESRA DAN MAJLIS PERMUAFAKATAN PEND. KHAS 2013



Assalamualaikum sahabat semua.. Sekian lama menyepikan diri. Walaubagaimanapun saya cuba untuk tampil dengan memberikan beberapa maklumat berkaitan aktiviti Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI), SK Penghulu Salleh.

Nama Program : 
Hari Ramah Mesra & Majlis Permuafakatan Pendidikan Khas, SK Penghulu Salleh
Tarikh : 
2 Februari 2013 (Sabtu)
Anjuran : 
6 orang guru Pend. Khas, 3 orang Pembantu Pengurusan Murid (PPM), dan 1 orang guru Praktikum J-QAF. (Warga Pend. Khas SK Penghului Salleh)
Kehadiran : 
16/ 26 wakil penjaga murid Pend. Khas


Saya lampirkan Buku Program untuk majlis ini. Kami tidak sediakan kertas kerja kerana ia program wajib bagi setiap tahun. Hanya penyerahan surat sahaja. Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan contoh BUKU PROGRAM ini, sila download di bawah post ini. Terima Kasih.






  • Sesiapa berminat untuk dijadikan rujukan. Sila download ye. Doakan saya menjadi guru pendidikan khas yang cemerlang..
  • Gambar sepanjang aktiviti InsyaAllah saya upload paling lewat minggu depan. 
  • terima kasih kerana menyokong blog kecil saya. Sekian.


Categories , , , 1 anak murid kena cubit Links to this post
 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas