Sunday, November 21, 2010

Kategori knk2 Pend.Khas Mslh Pembelajaran..korg perlu tahu!!!

OKU adalah seseorang yang mempunyai kekurangan jangka panjang dari segi fizikal, mental, intelektual atau deria yang apabila berinteraksi dengan pelbagai halangan, boleh menyekat penyertaan penuh dan berkesan mereka dalam masyarakat (AKTA OKU 2008)

haaa.....sebagai bakal guru pendidikan khas pd 2012... cik mas nk sebarkan sedikit ilmu dlm bidang pendidikan khas masalah pembelajaran...korg jgn silap ye..pend.khas ade byk kategori...yg cik mas stdy skg ni Major PK Masalah Pembelajaran...oleh itu, korg kne la tahu..kot2 la ade keluarga yg ade ciri2 ni leh trus cek doktor utk kepastian... kira lebih kurang mcm tggjwb cik mas lah kan utk bg pendedahan..teehehe...supaya nnti xde la org duk melopong....nnti jgn plak korg tertukar dak pemulihan dengan pendidikan khas ok!! cik mas paling emo ble ade org yg taw pas2 buat2 mcm xde belas kasihan psl knk2 istimewa ni.....aku tampor lelaju kang! heekkk...jom kita tgk ape kategorinya ...

1. down sydrome
-kanak2 jenis ni korg senang jek nampak dr iras wajahnya yg pelik dr org lain...muke knk2 ni sepesen jek kan..so mmg xde mslh nk cam diorg...kdg2 tu ada yg siap meleleh air liur, hingus, mcm2..knk2 jenis ni sgt tinggi nafsu seks nya.. so kne berhati2 & pndai tackle diorg k...kalo diorg dh start meraba ke dh gesel2 kan bdn kat org...tegur lah dengan berhemah...

2. hyperactive (ADHD)
-hah! yg ni kalo x sabor alamat nye mmg lah byk dosa korg pikul...jawab lah kat padang mahsyar nnti!! terutama sesiapa yg bertindak menampar, memukul, menyeterika..pape jek la yg sewaktu dgnnya...diorg ni kan...agk susah nk kwl..siyes! ckup la tyme praktikum, mmg nk menangis control dak cm ni....cabaran...Allah je yg tahu...

3. hypoactive
-yg ni jenis berlawanan dengan hyperactive...kalo dh berlawanan, mkna dia ni jenis yg pasif, x bergaul..termenung d ceruk2 sudut kelas....

4. cerebral palsy @ spastik
-kanak2 mcm ni biase nya mempunyai mslh fizikal..kekejangan otot..kdg2 tgk jalan mcm x sempurna, tgn keras....bila tgk mmg nk nagis...slalu bleh nmpak dak2 ni kat rancangan bersamamu TV3...

5. slow leaner @ lembam
-yg ni biase nye org slh anggap...ade jugak cikgu2 kat skola mula slh paham & ingt dak2 pemulihan kalo x leh catch up LINUS (literacy & numeracy) diorg sumbat kat PK...kesian la kat budak 2. .. sbb masa depan diorg x mcm dak normal lah....

6. disleksia
-kategori knk2 mcm ni biasenye x ketara...cuma kita boleh nmpak bila kanak2 ni menulis...ade tertukar huruf b dengan d, m dgn n & huruf2 yg lebih kurang same bentuknya....kadang2 kerap tertukar kiri dgn kanan, depan & blkg...slalu pakai baju atau kasut terbalik....

7. autisme
-suka menyendiri...x suke d ganggu..kerap mengamuk kalo ade org kacau die..terutama bila dia pegang suthing contoh tisu, bila die main tisu 2 pas 2 kita amik & buang...confirm! haru biru lah mase 2.....mereka lebih suka berimaginasi sendiri...terlalu obses dgn sesuati bnd...

8. Kurang Upaya Pelbagai (Multiple Disabilities)
-maksudnya kanak2 yg memiliki kecacatan yg pelbagai... misalnya hyperactive+ autisme+ disleksia.....cik mas penah jumpe kanak2 mcm ni..ya ALlah...Tuhan jek yg tau bertapa sedih...besar betul cabaran ibu bapa nk menjaga & mendidik kanak2 ni...

ok...itu sahaja cik mas nk cuba smpaikan..kepada yg kurang @ tersilap kata cik mas mintak maaf..kalo korg ade pape nk tmbh..mksd cik mas, sesiapa yg mmg pakar dlm PK...silalah berkongsi ya...ni berdasarkan pembelajaran & pengalaman cik mas...x menyentuh mana2 pihak, hanya sebagai pendedahan...

p/s : sabarlah bila berhadapan dgn knk2 istimewa ini..kerana mereka adalah ahli syurga yg telah di janjikan ALLAH...

Categories

11 anak murid kena cubit:

nabihafadzli on 4:50 AM, November 21, 2010 said... BALAS

yup rmai rakyat kite yg xtau lagi pasal knk2 pndidikn khas ni...

♥..permysuri_hati..♥ on 4:53 AM, November 21, 2010 said... BALAS

nabiha..tau x pe...kesian diorg ni kan..kdg2 dianiaya...

Tomato Gurl's Life on 7:07 AM, November 21, 2010 said... BALAS

no 1 tue down syndrome..adik cik tom yg ke 2 bongsu ada penyakit tue semenjak dr lahir..

ttg pertanyaan cik mas tue..cik tom tgk dah lawa je blog ni..lagi cantik dr blog cik tom..huhu..cik tom ade update pertanyaan cik mas di entry sama..tapi xpe cik tom paste balik kt sini;

SOALAN 4: Cik mas tanya cm ne nk wat sidebar mcm cik tom..cik mas nk tau title sidebar kaler pepel 2...cantik n kemas...cm ne ek nk wat...

JAWAPAN: Sebenarnya theme cik tom ni cik tom amik dari redboy yang telah lengkap dengan sidebar camtu.

Cik tom just adjust warna je. Kalau cik mas nak boleh tanyakan redboy[http://redboys.info/?p=54]. Kalau cik mas nak adjust sidebar title bagi berwarna macam cik tom boleh lihat tutorial kat [http://tomatogurlslife.blogspot.com/2010/10/tutorial-buat-background-title-sidebar.html].

♥..permysuri_hati..♥ on 7:38 AM, November 21, 2010 said... BALAS

cik tom : jaga adik cik tom yg sydrome 2 elok2 ok.. :)

thnks 4 ur info...syg kamu..cik mas link blog kamu d blog cik mas..peminat setia! :)

Aqilah Nur on 8:11 AM, November 21, 2010 said... BALAS

dorg ni comel taw sebenarnya

hamzah ian on 9:47 AM, November 21, 2010 said... BALAS

banyak juga eh kategori.. gua cuma tahu 2 3 je dari yg disebut.. alahai.. kuasa tuhan semuanya

♥..permysuri_hati..♥ on 4:09 PM, November 21, 2010 said... BALAS

aqilah : taw x pe.....sgt2 cumil...cik mas kalo jmpe knk2 normal dgn knk2 PK dlm 1 masa...cik mas sggup lagi dukung yg knk2 PK tu.. :)

hamzah : em..taw x pe...byk lagi sbnrnye...cik mas baru bgtau basic nye jek..hehhee.e... :)

ijatnuar87 on 2:53 AM, December 01, 2010 said... BALAS

ahaks..bagus info nih...smoga orang lain yg baca entri ni akan lebih phm mengenai kanak2 spesel nih...& semua cikgu kena tau pasal bnda nih,bukan stkt cikgu PK jek...

♥..cik_mas..♥ on 3:23 AM, December 01, 2010 said... BALAS

ijat :

dh berzaman entry ni...masih lagi ade peminat nk bace..hehee..

yup..entry utk pendedahan secara ringkas kpd insan2 yg x tau..at least tgk je dh leh cam.. :)

ijatnuar87 on 4:24 AM, December 01, 2010 said... BALAS

ahaks..ni la namanyer meredah blog...kalu blog2 yg ambe suker mmg ambe suker explore,tengok2 aper yg menarik kat dlm,hehehe...
yup,btol tu,xder la diorg wat andaian yg bukan2...

MAWAR COLLECTIONS on 1:01 AM, July 11, 2012 said... BALAS

Assalamualaikum..sy nk ambik maklumat cikit kt cini pasal pendidikan khas kanak2 lehx sb nk study untuk interview pembantu pengurusan murid..tq..

 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas