Thursday, November 4, 2010

TIPS KEJAYAAN DALAM EXAM!

http://www.emocutez.com...sebenarnya tips yg cik mas tuleh ni adalah berdasarkan observation cik mas terhadap kawan cik mas....die mmg pandai sgt..tp nmpak biase...tips ni walaupon x exam beliau mmg slalu buat..so mmg respect sgt2 kat die...kdg2 tertekan juga sbb die jenis stdy..cik mas plak ikot mood, so psycho...cik mas penah nagis sbb tension sgt..nangis smpai bengkak mata...dasyat gler mase 2...huhu...semua benda yg tertulis ni di amalkan oleh beliau..jadi beliau 2 mmg nmpak sgt2 sempurna...d hati cik mas...ok kita tengok same2 tips nya ok....

1) solat tepat pada waktunya
- yg ni dh mmg kewajipan kita...kalo bukan exam pun bnda ni mesti d tekankan dlm diri...supaya kita sentiasa menjaga solat fardhu...yg tahu akan wajibnya solat ni, jika x d lakukan atau melengah2kan maka org 2 di golongkan dlm golongan munafik di sisi ALlah...

2) rajin solat hajat & baca yassin
-yg ni pon bagus juga di amalkan....bla masa free leh la buat...bukan susah pon 2 rakaat jek kan..tp 2 la..manusia, bila yg byk x terbuat, yg sikit 2 lagi la x d buat kan??

3) rajin berdoa pada Allah
- semasa kita dalam kesusahan, kegembiraan, ketenangan...ALlah sentiasa berada bersama kita...jadi kita haruslah sentiasa mnegutamakan Nya...mohon la padanya agar di ampunkan dosa, d permurahkan rezeki, dan d permurahkan segala pengurusan...

4) rajin stdy
- baca buku atau nota2 yg korg ada 2..kalo x de cari..kalo ade wat nota ringkas..peta minda ke ape ke....lagi 1 bila wat nota 2 kne la guna kertas yg berwarna warni, @ yg baunya wangi..pas kalo guna A4 jek pakai la pen kaler yg terang2 biar ingt ape yg d tulis nnti mase exam...(jika d buat mmg berkesan)

5) jangan rasa tertekanhttp://www.emocutez.com
- mmg x diakui..bila exam dh dekat..mula la ade kwn2 yg mmg suka psycho kite ...stdy bagai nk rak depan kita,,ke hulu ke hilir bawak buku..mak aih..kalo cik mas..mmg x leh la ade org cm ni...mcm nk giler plak rasenya...cm ne la diorg stdy kan...cik mas akan stdy ikot tahap dan kemampuan cik mas sendiri....kita x leh tgk org, sbb IQ org dgn kita lain kan3...

6) jaga hubungan dengan org sekeliling
berbuat baik pada semua org...ibu bapa, keluarga, saudara, pensyarah, guru2, kawan2 dan sape2 jek la... senyum selalu agar org akan sentiasa selesa dengan kita..

7)selalu bangun awl pagi
- yg ni mmg sangat2 berkesan..benda pertama korang kne buat bila bangun..korg duduk skejap & niatlah..mudah2an pintu rezeki korg terbuka dengan luasnya..lps 2 mandi..solat subuh dan wat la ape2 yg patut..jangan tdur balik! insyaAllah hari 2 korg akan rasa bersemangat dan rasa lain dr yg lain..

8) pastikan alat tulis exam cukup
yg ni g cek pensil case korg...ckup x segala pen, pensil liquid, pembaris dsb...kalo pen 2 beli yg sesuai dan selesa untuk menulis mase exam..kalo cik mas, cik mas suka beli pen yg ade grip, pen hitam dakwat basah...2 yg cik mas guna mase exam...

9) jaga kesihatan
stdy2 jugak jangan smpai abaikan kesihatan...ok? nnti x leh jwb exam pulak..



ok..x de ape lagi dah...ni jek cik mas sharekan utk kali ni...cik mas kne 'SILENT' kan blog untuk sementara waktu...nk fokus pada stdy...exam dh terlalu dekat! doakan cik mas berjaya & dapat jawab dengan tenag....insya ALlah....amin...http://www.emocutez.com

assalamualaikum semua...
Categories ,

5 anak murid kena cubit:

CiK UnGu ViOLeT on 3:29 AM, November 04, 2010 said... BALAS

nice tips..doakan cik ungu ya! :D

♥..permysuri_hati..♥ on 5:34 AM, November 04, 2010 said... BALAS

gud luck juga pd cik ungu ye.... :)

Sarazaqea on 5:41 PM, November 04, 2010 said... BALAS

Suka tips niiii...... :) thank you for sharing. Semangat nak study dah datang membuak-buak nih...kikiki

♥..permysuri_hati..♥ on 7:35 PM, November 04, 2010 said... BALAS

gud luck sara.. :)

Mohd Wakiyuddin Rosnan on 1:58 AM, November 05, 2010 said... BALAS

salam... gudluck pekse... dak ipg gk upenye.. sy ipg kampus ipoh... so samala kita bakal guru. salute!

 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas