Monday, December 20, 2010

tips blogging gaya cik mas!

ok...sudah puas blogwalking...
sudah puas juga menjawab beberapa soalan dari inbox dan chat di facebook..
penat juga nak jawab satu-satu..bukan marah..TIDAK..tak berniat begitu pun..cik mas juga berterima kasih sebab pertanyaan kamu, cik mas dapat buat entry ni..

tp...sebelum tu, tips ini cuma hasil usaha cik mas yg bermula dari bawah..cik mas tak famous macam HANIS ZALIKHA, IRINE NADIA, CIK EPAL, BEN ASHAARI ok..

perkara anda perlu ingat apabila anda masuk ke dunia blog :

1. kna buat blogger lain percaya & setia dengan gaya penulisan kita

2. kne pastikan kewujudan blog kita ni di sedari bloger lain..caranya..blog wlking


[sambil menggaru2 kepala]
musykil juga ada yang bertanya

  • macam mana cik mas mula berbloging dlu, sila bg tips
  • cmna cik mas dulu as a blogger?? decorate and meramaikan orang??
  • nak buat header blog tu kena guna adobe photoshop ker?? photoscape tak boleh??
  • camna nak wat blog more interesting??
  • cik mas belajar semua ni dari mana??

[abaikan mulut sememeh itu!]

jawabnya :

rase mcm tak layak jawab soklan ni..sebab follower cik mas tak ramai..baru 5++....kalo nak tengok blogger yg terbaik yg beribu2 follower, g kat link sebelah kanan kat blog cik mas k....tgk diorg tuleh entry cm ne..diorg lagi hebat2.... link nye *kedai jual bunga-blog gurl* dan *kedai jual jambu-blog lelaki*

dulu blog cik mas tak ramai pon yg dtg...xde lgsg pon org yg komen....ni antara tips cik mas :

1. kemaskan blog

pilih tamplate yg simple dan nampak kemas...benda ni boleh tengok & belajar tutorial kat link dlm blog cik mas "sifu tongga'
(tamplate dlm blog yg kemas, buat org tertarik utk dtg)
jangan serabut2 ok...lagu?? terpulang..tapi jangan la letak lagu ala2 skin head...

2. gaya penulisan

jadi diri sendiri..tak perlu hipokrit...cari kelebihan diri...buat je entry pape psl kamu, pengalaman, atau pendapat kamu tentang isu2 yg berlaku d sekeliling kamu..psl berita pon tak pe..then buat la ulasan psl berita 2 ikot pendapat kamu.. jgn copy paste entry org lain 100%, itu merbahaya!

3. blogwalking & follow

dah buat post & entry tu..then awk kne la blogwaking ke blog org lain..jgn lupe tinggalkan link kat blog dia terutama kat shoutmix tu.....follow blog diorg dan bgtau awk follow mereka.insyaALLAH diorg akan follow balik...
(kena rajin komen entry diorg, baru diorg ringan tgn komen blog awk)

4. masuk contest atau pon giveaway (cabutan bertuah)

rajin2 la join contest dan GA yg bloger lain anjurkan..kita kena aktif & tonjolkan diri... ade rezeki leh dpt hadiah free...hehehe...

5. anjurkan contest & GA

kadang2 ade bloger nak ramaikan follower, diorg anjurkan sendiri kontest 2, mcm2 pertandingan diorg buat..sbb diorg mungkin ade duit lebih, nak bg hadiah kat org then dpt naikkan trafic blog juga...


MENJAWAB SOALAN BAGAIMANA CIK MAS BUAT HEADER BLOG?

header blog 2 boleh buat dgn mcm2 cara..adobe boleh. paint pon boleh, photoscape pon boleh...ikot ke kreatifan indvdu...cik mas belajar dr blog org yg pandai bnd ni...dan juga melalui observation ke blog orang lain...cikmas byk explore...sampaikan header blog pakai adobe tu pon cik mas redah je...tak reti pon guna sangat, tp bila kita berani...akhirnya memuaskan...


cik mas kata : jgn malu2 tny blogger lain ...kalo awk tak faham ape2 juz tuleh je komen..mesti diorg byk bntu awk..


Categories , ,

20 anak murid kena cubit:

Ujang9897 on 1:29 AM, December 21, 2010 said... BALAS

thanks cik mas...

Cik Nina on 1:32 AM, December 21, 2010 said... BALAS

im new here. berblogging pon sbb rase mende ni menarik n smetimes rase nk share dgn org rmai. but i will try :) tq 4 da tips ;)

fasha on 2:26 AM, December 21, 2010 said... BALAS

good advice,saya suke ! :D

Adinda Amy Sensei on 5:09 AM, December 21, 2010 said... BALAS

salam..

cute lah blog ni..
saya folo k..


...salam kenal dari saya...

adrenalina on 5:49 AM, December 21, 2010 said... BALAS

i like!!!! =)

k-artz chasez on 7:39 AM, December 21, 2010 said... BALAS

thanks cik mas,....semua ini atas pertolongan cik mas,..aik cam kenal saja soalan2 diatas

ahsfantasy24 on 4:02 PM, December 21, 2010 said... BALAS

Saya tengok macam kamu nei seorang
blogger yang peramah..

ad ssuatu yg ssuai tu kamu, jom kte
g tgk kt:

http://www.ahsfantasy24.com/2010/12/pencarian-blogger-peramah-2011.html

Tahniah, kamu seorang yang peramah!

(:
:)
(:
:)

ahsfantasy24 on 4:03 PM, December 21, 2010 said... BALAS

Saya tengok macam kamu nei seorang
blogger yang peramah..

ad ssuatu yg ssuai tu kamu, jom kte
g tgk kt:

http://www.ahsfantasy24.com/2010/12/pencarian-blogger-peramah-2011.html

Tahniah, kamu seorang yang peramah!

(:
:)
(:
:)

Aida Zafirah on 5:07 PM, December 21, 2010 said... BALAS

saya tak pandai guna adobe lah....btw good advice....thanks...

♥..cik_mas..♥ on 6:56 PM, December 21, 2010 said... BALAS

@Ujang9897wlcme :)

♥..cik_mas..♥ on 6:56 PM, December 21, 2010 said... BALAS

@Cik Nina
apa salahnya kongsikan... :)

♥..cik_mas..♥ on 6:57 PM, December 21, 2010 said... BALAS

@fasha
guna kan tips menarik ini ye :)

♥..cik_mas..♥ on 6:57 PM, December 21, 2010 said... BALAS

@Adinda Amy Sensei

tq..i'll follow u :)

♥..cik_mas..♥ on 6:57 PM, December 21, 2010 said... BALAS

@adrenalina

tqvm !! :)

♥..cik_mas..♥ on 6:58 PM, December 21, 2010 said... BALAS

@k-artz chasez

soklan kamu yg tny kan..hehe

♥..cik_mas..♥ on 6:58 PM, December 21, 2010 said... BALAS

@ahsfantasy24

tq invite :)
dh join...hehehe

♥..cik_mas..♥ on 6:59 PM, December 21, 2010 said... BALAS

@Aida Zafirah

pakai software lain pon tak pe...kalo ade adobe try blaja tuto kat blogger lain :)

Mohd Syafri B Yusof on 10:18 PM, December 21, 2010 said... BALAS

nak blajar photoshop dgn LEBIH MUDAH?
Jom ke blog sy..
http://burner-life.blogspot.com/2010/12/photoshop-top-secret.html
Sy bagi awak pelbagai sfware free sperti ADOBE PHOTOSHOP CS5 dan CS3 portable... ^___^
Nak lagi??
Sy bleh bagi CS2 FULL VERSION..
jgn lpaskan pluang yer..
pilihan di tangan anda..
moga anda mdpat faedah dari blog sy..
^___^

Mohd Syafri B Yusof on 10:20 PM, December 21, 2010 said... BALAS

nak blajar photoshop dgn LEBIH MUDAH?
Jom ke blog sy..
http://burner-life.blogspot.com/2010/12/photoshop-top-secret.html
Sy bagi awak pelbagai sfware free sperti ADOBE PHOTOSHOP CS5 dan CS3 portable... ^___^
Nak lagi??
Sy bleh bagi CS2 FULL VERSION..
jgn lpaskan pluang yer..
pilihan di tangan anda..
moga anda mdpat faedah dari blog sy..
^___^

♥..cik_mas..♥ on 10:28 PM, December 21, 2010 said... BALAS

@Mohd Syafri B Yusof

sy akan jenguk..tq :)

 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas