Sunday, January 16, 2011

Penghapusan Jaminan Penempatan Guru Pelatih dan Peralihan kepada ‘Sistem Terbuka’ dalam Latihan Guru

"Dipetik drpd RMK 10, Bab 5 : Membangun dan Mengekalkan Modal Insan Bertaraf Dunia, halaman 212"

Pada masa ini, guru pelatih IPG dan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dijamin pelantikan sebagai guru tanpa mengambil kira prestasi mereka. Jaminan pelantikan ini akan dihapuskan dalam tempoh Rancangan. Dengan ini, hanya guru pelatih yang memperoleh pencapaian terbaik dan berkelayakan akan ditawarkan jawatan guru. Penghapusan jaminan pelantikan ini bertujuan memastikan penetapan keperluan kualiti minimum bagi guru baru.



Pelaksanaan latihan perguruan akan diperluaskan kepada universiti swasta berbanding hanya daripada IPG dan IPTA. Langkah ini akan meliberalisasikan sistem latihan guru dan beralih kepada ‘sistem terbuka’ bagi menambah sumber guru terlatih. Dengan pertambahan ini, lebih ramai guru pelatih yang cemerlang dapat dilantik sebagai guru di sekolah rendah dan menengah. Pendekatan ini akan meningkatkan persaingan di kalangan guru pelatih dan menambah baik kualiti sistem pendidikan secara keseluruhan.



cik mas potpetpotpet : nampaknya kerajaan tak berpuas hati dengan produk guru pelatih yang akan keluar...mengapa? kesian bakal-bakal guru..belajar bagai nak rak sampai 5 tahun setengah..ini kesudahannya ...

Categories

9 anak murid kena cubit:

Misz Sephia on 6:55 AM, January 16, 2011 said... BALAS

cikgu mas, jgnlah fikir mcm tu. InsyaAllah akan ade pengakhiran yg baik :)

misz Canthek! on 8:39 AM, January 16, 2011 said... BALAS

baik lah die buat diploma aje. abeh, kalau yang ipg punye tak laku, nak keja apa eik???

Shuhada Shuki on 12:47 AM, January 17, 2011 said... BALAS

tol kn cik mas..stdy penat2..tup2 jd cm ney.. =(

Ainul Syariha on 2:22 AM, January 17, 2011 said... BALAS

eee sedihnya baca entry yang awak post nie! saya dak ipg and blom dapat posting. grr... geramnya dengar berita cam nie!

░♥si lampu neon♥░ on 3:39 AM, January 17, 2011 said... BALAS

kuang ajo la namanya tuh..kalau dah tau tak kompem jd cikgu..len kali takyah la wat sampai 5 thn setengah kan? !! grrr


Check it out Entri Paling Best !
# # Lelaki Menyampah Tengok Perempuan Nangis !# #
# Dosa Orang Suka Melambatkan Solat !#

BANGSA MALAYSIA on 10:27 AM, September 17, 2011 said... BALAS

aku rasa sebab kerajaan tak ada duit

Infinite-infO on 5:02 AM, September 18, 2011 said... BALAS

pensyarah sy ada bgtau jugak pasal tu...tp rasanya dlm perancangan lg..batch kita lpas lgi..kesian kat adik2 junior je...pensyarah ckp batch PISMP 2011 kot stat perancangan tu..

sibanyakcakap.blosgspot.com on 10:24 AM, December 18, 2011 said... BALAS

insyaAllah ada baiknya. saya pun bakal cikgu jugak. and rasanya kalau diambil dr sudur positif, ada baiknya :) demi masa depn anak anak murid. ye tak gitu? dan rasanya semua bakal cikgu di IPG mahupun IPTA akan dpt keputusan y cemerlang.untuk melahrkan anak murid y cemerlang, perlukan guru y cemerlang juga :)
hehe. btw, boleh tak mohon untuk share :)

Deen "Sidewinder" Sullivan on 6:29 AM, December 21, 2011 said... BALAS

Ok, mkin x fhm... = ="

 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas