Monday, January 17, 2011

SAY NO TO MLM! berapa kali aku nak cakap!

astaghfirullahala'zim
istighfar banyak-banyak sebelum menulis entry sebab tengah emosi
aku bangun, duduk kembali, bangun lagi dan duduk semula
berteleku di hadapan laptop dengan kening berkerut-kerut

hari ni darah aku menyirap kembali
jantung berdegup kencang hampir meletup
aku rasa macam nak hadap muka manusia ni, supaya jangan biadap dengan aku lagi
aku tak ganggu hidup kau, kau jangan ganggu hidup aku


sila rujuk ENTRY INI sebelum anda teruskan pembacaan atau KLIK SINI


aku kaitkan isu kali ini dengan closing satu Multilevel Marketing (MLM)
nama MLM dirahsiakan
di facebook ada manusia minta aku join benda tu
aku cakap aku tak berminat
aku cakap baik-baik sebab aku pelajar dan aku ada komitmen lain
aku di tahun akhir dan aku tak ada duit untuk buat benda tu semua

aku tau ramai orang tak setuju pendapat aku
aku peduli apa sebab manusia sorang ni buat aku hilang hormat pada mana-mana manusia yang closing aku pasal MLM
betul! tak semua orang mcm tu..kerana nila setitik rosak susu sebelanga
kesian insan sorang ni
bila nak insaf


sila dekatkan hati anda dengan dialog perbualan dibawah


manusia : berminat sertai saya?

aku : sertai apa?

manusia : ............., (nama MLM) banyak juga faedahnya, tambahan lagi awak bakal guru, elaun tak cukup kan? apa salahnya join saya dan dapat side income lumayan

aku : tak minat, terima kasih

manusia : sedar lah diri kau tu, tak kaya, sampai bila nak telan harta mak bapak

aku : erk? yeke? saya pelajar lagi, saya ada komitmen lain

manusia : bukan masalah komitmen, kau yang buat mind set tak nak

aku : saya ni dalam tahun akhir, final year ni saya betul-betul banyak komitmen, praktikum, thesis dan sebagainya,

manusia : adik aku belajar di U, lagi sibuk dari pelajar IPG, boleh saja join benda ni. ada kemahuan ada jalannya

aku : saya tahu tahap kemampuan saya, banyak komitmen diluar kesanggupan boleh buat tertekan nanti, lagipun saya tak da duit

manusia : tak pa, kalau dah cukup boleh la sertai kami

aku : (tetibe terfikir sesuatu) mesti ada orang yg akan buat pajak gadai semata-mata join MLM ni? jual laptop, jual motor dan sebagainya. apa komen awk?

manusia : SILAP DIRI SENDIRI. tu manusia tak pandai fikir, otak kecik. usaha tak nak, dah bakrap baru menyesal.

aku : hah? (sungguh biadap betul jawapan manusia ni)

manusia : yelah, sedarla diri, dah tak kaya usaha la keras sikit, supaya tak bankrap.

aku : ~dalam hati~ (bengong la manusia ni)


jelas tak situasi di atas?
mari aku jelaskan bagi yang tak berapa paham dengan manusia ni

  • manusia ni menghina aku, nasib aku sabar
  • manusia ni juga paksa aku join MLM padahal anda semua tahu konsep MLM tak boleh paksa orang
  • manusia ni kurang ajar, sebab bila orang dah bakrap bukan sama-sama tolong. makin dia 'gelak' kan ade lah
  • MLM guna modal banyak hampir ratusan dan ribuan matawang, malah guna sistem piramid dimana ada orang bawahan dan bila cari orang bawahan, mereka dapat komisen

cik mas potpetpotpet : ok..aku nak tanya korang 1 soalan....

kalau 1 dunia ni masuk MLM..... orang yang terakhir sekali masuk tu siapa dia punya orang bawahan? apa yg terjadi kat orang last tu ek??? boleh ke berjaya mcm orang pertama?

boleh siapa-siapa jawabkan soalan aku ni?




Categories ,

22 anak murid kena cubit:

athirah on 11:47 PM, January 17, 2011 said... BALAS

mas!!! trex br nk bt entry psl MLM... sbb trex pun mangsa gak.... MLM ni mmg kejam... dia gne kelemahan org utk paksa msk.... kl sapa yg btol2 nk duit mst akan terkena gak.. haihhhh...

Qaseh on 11:55 PM, January 17, 2011 said... BALAS

mas, serius sakit hati baca conversation tu... okay nak tau dulu saye join jugak MLM ni..okay labur banyak.. (mls nk cerita dari mana daptkn duit tu) lucky mse tu mmg dah abis belaja dan keje.. pastu tiap2 malam kene gather..
modal diorg budak2 muda yang konon2 berjaya.. keta besar, banyak duit...
pikir logik tegk background mmg diorang anak orang kaya.. ok kate konon2 parents takde tolong sikit pun!! menipu sgt!!

diorang kate diorang pun umah kecik.. kecik la berbanding jiran2 diorang yang umah lagi besar2 dari diorang... tapi banding dengan saye, huh!

and dulu konon kate akan contact even smpai abis.. even tak join.. Penipu je semua tu...
arhh meluat la awak... siyess.. dah la suke memakse!!

♥..cik_mas..♥ on 11:57 PM, January 17, 2011 said... BALAS

@athirah

haha....tau x pe...sengal orang ni..cakap baik2 tak pe..ni ckp baik tapi sebenarnya paksa ni mcm hina orang..bleh blah! huhu

xpe2 kita 1 geng..anti MLM..:)

♥..cik_mas..♥ on 12:05 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@Qaseh

saya berada dlm situasi tersebut lebih2 lagi menyirap..

sebenarnya sapa yg x pk panjang.mereka atau kita ? sbb mereka senang atas kesusahan orang lain (org bawahan)

ntah la...harap2 org lain sedar mcm ni..pape pun lupakan kngn pahit tu... bina hidup baru n kuatkan semangat :)

geng anti MLM jom!! hehe

Cikgu Fikri on 12:20 AM, January 18, 2011 said... BALAS

KAK!!!
ni ker yg akka bgtau fiq, yg akak sedih sgt tu?
Pergh..
serius kurang hajar dia tu..
dia pikir dia bagus ker?
mmg2 sah2 bangang...
geramnyer!!!!
fiq pown ader pengalaman gak,
masa tu fiq baru sem 1 PPISMP..mula2 masuk mktb..
pastu, ader abg kafe tu kata ader org nk jumpa fiq..
so, bler kali pertama dtg..dia tak der..
bler kali kedua plak, baru ader..
rupa2 nyer suruh join bisnes..
tros fiq tolak...
huh!!!

eh, terOVER lah plak....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ on 12:26 AM, January 18, 2011 said... BALAS

eemmm...kakD adalah salah seorg mangsa MLM nk cerita memang panjang...tapi kakD pun memang meluat la dgn MLM ni...skg klu ada sapa2 brani mai ajak masuk MLM mau ja kakD ceramah kat lepa last2 blah mcm tu ja...padan muka lepa...mau ajaq mcm tu ja kat lepa,,, br lepa ada akai...

farhah adeli @ far on 12:28 AM, January 18, 2011 said... BALAS

salam...

tiba2 jumpe blog ni baca dialog tu. dengan saya2 menyirap. haha...

seriously dah la nak ajak orang tapi cara cakap sangat annoying.. kalau ada depan mata mmg kena bagi penumbuk sebiji. haha.

♥..cik_mas..♥ on 12:38 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@Cikgu Fikri

fiq yag sedih 2 psl lain..nanti akk msj fiq k... tp ni ok dah...

psl MLM ni..akk penah terkena closing byk kali n kebanyakannya cakap biadap sangat...ntah la diorg ni... bila nak insaf pon x tau lah..huhu...

sabar ye fiq.. :)

♥..cik_mas..♥ on 12:38 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™

kak D..bagus2..biaq sedaq diri skit depa 2....hukhuk..geram2...

♥..cik_mas..♥ on 12:39 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@farhah adeli @ far

nasib baik org yg closig sy 2 sy kenal..n nasib baik gak die ajak 2 masa dlm chat kat fb..kalo depan mata memang kne simbah air sirap..hahaha

Syafiq Rosli on 12:54 AM, January 18, 2011 said... BALAS

sabar ye cik mas

♥..cik_mas..♥ on 1:31 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@Syafiq Rosli

sabar dah ni :)

Bo0lat's Heart on 2:41 AM, January 18, 2011 said... BALAS

Wat xtau jer..
jgn ckp pn kite x minat..
Wat bodoh jer..
Kalu kite xnk 2 yg die nk kuang ajar ngn kite..
Sbb frust xdpt cr downline..
Kalu org paling bawah, sah2 lar die org pertama
bankrap.. Paksa org x tentu pasal..
Kalu dh ckp x minat, phm bhs lar sket.. Buduh!

♥..cik_mas..♥ on 3:06 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@Bo0lat's Heart

haha..terbaek la wawa....tang buduh tu mantap! takpe2 aku lps ni diam je bila ade org closing aku..hukhuk

emieysandra on 3:26 AM, January 18, 2011 said... BALAS

biadap sungguh jwpannya..
die ckp cmtu sb nk untung die je, lgsung xpk org bwahan..nk sng sndiri je. :D

Mohd Zairy Firdaus Bin Mohd A'sri on 3:50 AM, January 18, 2011 said... BALAS

hehehe, skg smua bende dh boleh jD mLM.. trmasuk la bidang pendidikan ni..

tp ak agk+sgt begang jgk la klu kaitkan pendidikan dgn jual beli ni... pastu boleh declare lak die dh wat banyak pahala. klu kite x buat maknenye kite agk bodoh sbb xnak pahala.

agk berbaloi sbnrnye kite tolak sistem jualan yg mcm ni sbb strting dh susahkan diri sndiri dh. ya, mmg kita perlu berkorban baru boleh hasil yg lumayan.... masalahnya banyak lgi yg boleh dikorbankan selain dari duit untuk dapat duit.

ni pengalaman ak sndiri la pnah keja partime, agk belambak kut syarikat yg nk guna TENAGA KERJA untuk BERIKAN DUIT, daripada syarikat yang nak guna TENAGA KERJA untuk CARIKAN DUIT.

ya, mmg ada yg ikut syariat, tp ikut x perkembangan pemasaran jualan sbnrnye. dh merata2 ada produk tu. mcm mne ko nk jana duit lak cmtu..

sme2 la pK balik... lagi2 kite bakal guru yg nk jdi contoh msyarakat. jgn mudah trtipu...

maaf klu ade yg trkilan, tp ini yg aku rase trbek..

RedVixen on 4:22 AM, January 18, 2011 said... BALAS

kira diorang ni pun makan duit haram jugak ke?
sebab bagi aku diorang pakai tektik menipu ni....

♥..cik_mas..♥ on 4:24 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@Mohd Zairy Firdaus Bin Mohd A'sri

yela...bukan apa mcm SC**R* A....diorg mcm paksa2 kita...siap leh jual beli kat skolah plak... aduhai lah...mcm2 dah cikgu kita sekarang

apa2 pon memang sokong komen kamu 2...pendapat yg bgs... nasihat berguna..otak berjalan ligat..

thanks bro :)

♥..cik_mas..♥ on 4:25 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@emieysandra

kesenangan mereka 2 hasil kesusahan org lain..kita kne amik ikhtibar dr sini kan emy :)

♥..cik_mas..♥ on 4:44 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@RedVixen

lebih kurang mcm 2...dia dpt komisen bile cari org bawah..dan dalam masa yg sama komisen 2 hasil susah payah org bawah ...kesian kan...

Siti Maryam on 4:51 AM, January 18, 2011 said... BALAS

huhuhu...xleh blah betul 0rg tu....agak biadab....blum pape, dh nampak yg die xleh nk jg 0rg bawahan die.....

mas, pedulikan jer....jgn terpengaruh dgn kata2 dia utk jadi kaya tu....insyaAllah, klu kita bersyukur dgn nikmat yg kita ada, insyaAllah Allah akan mencukupkan rezki utk kite....skang ni mas c0ncentrate utk praktikum.....jgn lupe, smbil2 mngajar, smbil2 carik masalah student..baru senang nk wat thesis nnt...jgn lagh0 tau!gud luck bebeyh....

♥..cik_mas..♥ on 5:23 AM, January 18, 2011 said... BALAS

@Siti Maryam

kak....terima kasih sbb bagi nasihat kat mas...tak lagho dah... :)
mas ingat pesan akk nanti...mekacih..syg akk! :)

 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas