Saturday, November 27, 2010

budak maktab di hina???

assalamualaikum...

cik mas baru sahaja balik dr kebun..menolong mak & ayah mengopek getah...dapatlah sikit duit untuk kami buat belanja...ni lah aktiviti cik mas d musim cuti..apalah salahnya membanting tulang demi keluarga....cik mas bukan lah org senang sgt nk d bnding kan dgn org lain...& cik mas x pernah malu untuk menceritakan perkara ni di hadapan org lain....dgn niat baik hendak menceritakan pengalaman....& cik mas sentiasa bersyukur setiap rezeki yg Allah bagi....

berbalik kepada tajuk entry yg diperkatakan td...tp sebelum 2 sila baca conversation di bawah...cik mas baca entry dr salah seorg blogger....PICKUCHI...terima kasih kerana postkan entry ni..sebenarnya cik mas lama nk beri pendapat ni...harap dapat kongsikan kepada anda semua..

conversation 1 :
DIA : eh sedih la tegok famili kau..tak da sapa pun yang berjaya..
adik: kenapa pulak??
DIA: tengok la kakak kau...budak S.B.P tapi last2 masuk maktab jek??
tak dapat masuk "u" ke?
adik: la..nape pun kalo masuk maktab..salah ke??
DIA: tak la ....orang len masuk "u"..apsal kakak kau masuk maktab jek...dia tak pandai ek??
conversation 2
DIA: eh..kamu masuk maktab jek?tak dapat "u" or matrik ke??
AKU: dapat je...tapi "u" pilihan kedua la...saya masuk matrik sekejap..pas dapat maktab trus blah..
DIA: btol ke ni?slalonya orang yang tak dapat mana2 jek yang masuk maktab ni...
conversation 3
DIA: kamu blaja mane sakng ni??
AKu: saya blaja kat maktab skang ni...
DIA: hurm..stakat maktab 2...budak yang skola harian pun bley masuk...awak ni udak S.B.P tapi masuk maktab jek??tak malu ke??

sampai hati menghina budak2 maktab kan....berdasarkan conversation d atas, adakah kami masuk maktab, kami tidak pandai???? cik mas skrg stdy d maktab...skg x panggil maktab dah...telah d naik tarafkan kepada Instt Pendidikan Guru (IPG)....skg anda kne fhm keluaran guru dr IPG adalah keluaran degree perguruan, bukan diploma @ sijil...kami d latih khas...

bukan la nk mrh, tp nk berterus terang dgn niat hendak bukak minda insan yg x paham kelebihan kami di IPG...berbanding d U, diorg kne mencari kerja, itu pon bergantung kpd CGPA & nasib...kalo bagus..dptlah keje best....skrg ni, jika kami d IPG di bandingkan dengan dak U yg amik pendidikan, kitorg same je...blaja untuk menjadi pendidik, cuma pendidikan keluaran U ada cara lain. mksudnya, hbs blaja interview terlebih dahulu baru jd cikgu...tp kami d IPG tidak begitu...kami telah dijanjikan penempatan mengajar nnti....maksudnya d sini, hbs belajar terus bekerja tnpa perlu interview, menunggu & mencari kerja mcm mcm budak U bukan amik pendidikan.

skrg ni terlalu ramai utk apply jd cikgu termasuklah dak2 U yg hbs degree mohon KPLI semata2 x de keje dan memilih kerjaya guru...inilah realiti...nk masuk IPG bukan senang, kne lalui 2@3 sesi interview dan ujian M-test/insak...siapa2 yg sudah apply untu masuk Maktab perguruan @ sekarang d panggil IPG, mmg mereka akan faham...begitu sukar untuk masuk IPG..& hanya manusia yg faham akan IPG, mereka tidak akan menghina kami sebagai pendidik. harap entry ini dapat jelaskan anda semua..maaf jika tersalah kata, terkasar bahasa...ini luahan hati...jgn anda terasa tidak bertempat...

sekian, dari guru pelatih IPG yg terasa di hina....

P/S : jangan meghina ilmu & rezeki yg diterima orang lain kerana sikap itulah anda hina d sisi Allah
Categories

60 anak murid kena cubit:

AesyaZealous on 8:36 PM, November 27, 2010 said... BALAS

tak baik btui. igt senang ke nak dpt maktab. dpt u pn bukan pandai sgt. entah2 kos cikai.

baik msuk maktab leh jd cikgu, ajar anak dorang cukup2..haha

♥..cik_mas..♥ on 8:43 PM, November 27, 2010 said... BALAS

AesyaZealous : itulah dia manusia yg x bukak minda...tidak berfikir sebelum bercakap.....cik mas sgt2 terasa hati dgn manusia sebegini.... :(

PinQib on 8:47 PM, November 27, 2010 said... BALAS

T-T..isss

♥..cik_mas..♥ on 9:03 PM, November 27, 2010 said... BALAS

qib : sedih ye...itulah yg cik mas rase cyg.. :(

Qa on 9:06 PM, November 27, 2010 said... BALAS

cik mas..iqa pon budak sbp..mengalami bnde yg same mcm ni..orang yang tak ikut perkembangan semasa je yg akn cakap mcm tu. sekarang kawan2 iqa yang masuk U, ramai nak masuk maktab. dulu dorg la perlekeh maktab ni xde kelas la apela. tapi nape sekarang menjadi rebutan? sebab elaun? or sebab dah malas nak belajar kat U? or sebab tak dijamin kerja?haih..ni la manusia..mengejar nama kelas dan pangkat. masuk u je hebat. masuk maktab je x hebat. padahal same je hebat. cuma maktab ni dijamin ada kerja. sekarang, bila maktab dah naik taraf IPG,sama taraf U, baru la terhegeh2 nak masuk maktab. mintak petua nak pg KPLI la apela. ingat senang ke dpt..act, isu ni dah lama buat iqa hangin sbenarnya..=)

♥..cik_mas..♥ on 9:34 PM, November 27, 2010 said... BALAS

iqa : thnks sudi drop komen.... cik mas sedih juga bila terbaca entry di blog seorg kwn td...dh geram sgt, cik mas entry psl ni...hrp dpt beri pendedahan kepada manusia yg x berkembang otaknye...skrg nk masuk KPLI susah..malah dh keluar pula semakin x berkualiti..bukan cik mas ckp...berbuih2 guru2 d sekola praktikum katakan perkara sama psl KPLi keluaran dr U.... ni sebab nya dr U mereka anggap kerjaya guru sbgai pilihan terakhir...jd mangsa nya anak murid... kesian mereka....

ijatnuar87 on 10:05 PM, November 27, 2010 said... BALAS

arghhhhhhhhh...mmg xleh la ambe dengan entri nih...saper si polan yang berani menghina cikgu maktab tu?acu bagi tau skit...nak sembur skit nih...ape dier ingat yg masuk mktb ni bodoh sangat ker?stakat masuk U,pastu kos hampeh wat per?ingat la sikit yek,cikgu2 dier dlu pom keluaran mktab jek...tapi boleh jek ngajo dier jadik orang...skarang ni orang yang dah masuk U pom sanggup kuar U sebab nak masuk mktb...ni bukan zaman 90an la,ni dah zaman milineum...budak mktab dah sama taraf dengan budak U..objektif maktab nak kuarkan CIKGU,objektif U plak?sekadar mengeluarkan SISWAZAH...yang mner siswazah tu kena memburu kerja...last2 bile xleh keje, terhegeh2 nak apply KPLI,pastu masuk maktab...gitu?nak menghina orang pom,cermin diri sendiri dlu..aper dier dah sempurna sangat ker...(komen marah nih,sori yek tuan blog,rasernyer xder ayat2 sensor nih)...

Qa on 10:25 PM, November 27, 2010 said... BALAS

tahu xpe..kpli zmn skrg ni skadar nk bg lepas syarat je..yela..dh xde org nak amek dorg kerja, maka dorg pilih la ckgu..pastu kat maktab, dorg berlagak gile macam lah hebat sgt..komen sana sini. cakap maktab buruk la, prasarana xbagus la, xmacam U dorang la. Yang dorg p apply maktab buat apa kalau nak belajar tempat cantik2 macam U dorang? xbaik taw dorang ni..kalau nak menuntut ilmu ni, tempat macam2 pun takpe. walaupun xsemua tapi kebanyakannya camtula yang iqa jumpa..haihh..x bersyukur langsung yg IPG ni nak jugak terima dorang..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠ on 10:27 PM, November 27, 2010 said... BALAS

bgtau sat sapa yg dok kt kat cik mas ni.....mai akak ketuk pala dia...hehehehe....
uihs...kerjaya guru la yg akak idam2 kan...tapi mengaji tak pandai jd mcm ni la...huhuhuhuhu...

.cik yaya. on 11:07 PM, November 27, 2010 said... BALAS

hahah mmg bodo lah sape ckp masuk maktab rugi? habis tuh nape yg cikgu lepasan ijazah tu merengek2 nak apply masuk maktab! weh ckp pakai otak bukan lutut. geram2..nak je aku bubarkan KPLI tuh. bajet bagus sgt dah.gerammmmmmmmmmmmmmmmm

♥..cik_mas..♥ on 11:15 PM, November 27, 2010 said... BALAS

ijatnuar87 : taw x pe ijat...cik mas mmg lame dh geram bila org duk ngata psl dak2 maktab niyh..diorg x penah bersyukur..taw nye nk mengata dak2 maktab...rase nk hempuk jek kpale diorg niyh...hish!

♥..cik_mas..♥ on 11:17 PM, November 27, 2010 said... BALAS

ladyzul : kak.. ni ade kwn cik mas...die blogger jugak..dia sbnrnye terkan bnd ni..cik mas bace emtry die, hen gram sgt tros tuleh entry niyh...huhu

♥..cik_mas..♥ on 11:19 PM, November 27, 2010 said... BALAS

cik yaya : mmg patut kerajaan bubarkan KPLI tros...sbb byk juga keburukan jika mereka wujud...lahirkan guru x berkualiti, nnti anak murid x berkualiti...ni lah manusia kan...ckp kepala lutut...

ahsfantasy24 on 11:27 PM, November 27, 2010 said... BALAS

hadui..
skrang orang siap nges2 xley msuk mktab,
haiyya ley lak ckap gtu, huk3..

owg dlu msuk mtrix 1blan lbey,
dpat mktab, blah trus..huhu

SAYANG IPG!!!

♥..cik_mas..♥ on 11:30 PM, November 27, 2010 said... BALAS

iQa..manusia yg hina kita & kemudahan di maktab ni d panggil x bersyukur...jgn smpai Allah tarik nikmat mereka

♥..cik_mas..♥ on 11:35 PM, November 27, 2010 said... BALAS

ayu : kak mas syg IPG jugak!! tp org yg hina kita ni x sayang IPG macam kita..mereka lupa, mereka berjaya hasil kekuatan smgt seorg guru keluaran maktab perguruan...

Qa on 11:36 PM, November 27, 2010 said... BALAS

eh cik mas..bagi link sikit..nk tgk blog dia lah..jangan main2 dgn keluaran cikgu IPG ni..

♥..cik_mas..♥ on 11:50 PM, November 27, 2010 said... BALAS

iQa : entry ni memberi penjelasan sahaja...ada seorg blogger, die d hina oleh seseorg...iqa leh tgk kat entry td akk ade bg link..kesian beliau sbb beliau d hina mcm 2 jek...dia bakal guru juga...

Queen F on 11:53 PM, November 27, 2010 said... BALAS

sangat tak suka orang macam tu.. >.<

annoying gila okkeyy..

pernah kena jugak macam tu dulu.. >.<

terrrhina la bukan sengaja.. >.<

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠ on 11:57 PM, November 27, 2010 said... BALAS

ha cik mas bg2 link 2 akak pun tringin gAK nk nginggah TNGK sapakah budak yg kurang asam tu...

♥..cik_mas..♥ on 11:57 PM, November 27, 2010 said... BALAS

Queen F : sabar jek la kan..lawan mulut dgn manusia mcm ni nnti kite jd gila...yg penting tggu ALlah tarik nkmt nya..geram pula bila org menghina ni kan... :(

Cikgu Fikri on 12:08 AM, November 28, 2010 said... BALAS

Pergh...
Rasa nk mencarut jerk bcer entry ni..
Bgus sgt ker org yg ckp tu?
Masing2 ader rezeki masing2 lah..
Perlu ker nk mempertikai..
Klu dulu mgkin bdk2 mktb org pndg bwh..
Tp, skrg, nk msuk mktb pown susah..
Bler fiq tnyer kt bdk2 junior yg bru msuk ni,
rata2 diowg,
7A ke atas..
Bdk semennjung mmg byk yg 9,10..
So, skrg ni pown krajaan nk tapis btol2 pengambilan guru ni..
So, bg fiq, saper yg dpt msuk ipg ni mmg untung...
alhamdulilah...
Bkn nk brlagak,
sekadar pndpt jerk...

soffea on 1:10 AM, November 28, 2010 said... BALAS

owh. sgt terkesan. rase geram mmg takleh sangkal la kan. anyway, i'm the 1st batch of PISMP programme yg 5 tahun setengah tu. hyehye my juniors sume. hehe :)

org mmg selalu dok compare itu n ini kan. tapi biase lah. yg dok compare itu n ini pasal IPG nie, dorg nie sbnrnye cetek pengetahuan, which means, dorg tak tahu yg skrg nak masuk IPG giler bapak susah aku ckp wei. bukan mcm U okies. haih. takpe. sofia pon ade nak wat entry pasal nie.. nanti la ekk.. ade mase nti.. btw, dulu ade sofia tulis entry pasal KPLI yg sememangnye dr kalangan budak2 U. dh tinggal link kat shoutbox. atau leh amek link nie.. http://ordinarysoffea.blogspot.com/2009/06/kpli-owh-kpli.html

just wanna share it with u guys.


satu lagi, dh jadi cikgu pon org asyik dok pandang rendah jugakkk.. nti rajin2 i buat entry k. nway, for IPGs students, do da best k. chill. we are the best sbnrnye.

♥..cik_mas..♥ on 4:19 AM, November 28, 2010 said... BALAS

fiq : mmg sgt2 susah utk masuk ke IPG ni...kalo x de 7A ke atas mmg jgn sebut nk masuk IPG...kerajaan semakin tekankan tentang kuliti pelatih d IPG..jika murid bijak, guru perlu lebih bijak...insyaAllah manusia yg suka menghina ni akan sedar...hrp dpt sebarkan.. :)

cik mas IPG kota Bharu..sem 7 thn dpn.. :)

♥..cik_mas..♥ on 4:20 AM, November 28, 2010 said... BALAS

soffea : cik mas akan usaha jugak untuk tegakkan kebenaran keluaran guru PISMP adalah yg terbaik berbanding KPLI yg dtg nya dr U!!

thnks entry psl KPLI...cik mas dh bace....

Cikgu Fikri on 5:21 AM, November 28, 2010 said... BALAS

Lg 1 cik mas,
kdg2 bler org sekeliling tnyer sy,
blajar kt mner?
bler sy sbut IPG,
mmg ramai xtau..
Bler sbut maktab bru tau...
hmmmmm....

♥..cik_mas..♥ on 5:24 AM, November 28, 2010 said... BALAS

fiq : ooo...cik mas pon mengalami perkara same..mungkin diorg tiada pendedahan....sabar jek la..tp bila kita sebut maktab, mula la ingt kita ni diploma plak..ish2.... :(

~cik manis~ on 6:40 AM, November 28, 2010 said... BALAS

ni pandangan minimal org yg TAK tahu apa- apa psal mktab n persepsi biasa org yg mentaliti nya tak open. huhu
manis penah kena macam ni gak tau kak mas. sbb tu manis penah tulis entry ni,

http://manis-sweet.blogspot.com/2009/07/awak-memang-bijak-tapi-tak-pandai.html

kalau ade org ckap cm ni lagi, blasah je ayat cm manis ni. hahahahah :P

cikgu ainura on 4:03 PM, November 28, 2010 said... BALAS

cik mas, ada seorg guy yg ain kenal. dye kata, nape ckp institut.. kalau inst rasa cam nothing, xde pape.. kalau ckp maktab perguruan, baru la gah sikit... sbb maktab memag femes dari dulu..

Bo0lat's Heart on 6:02 PM, November 28, 2010 said... BALAS

Penukaran nama dr maktb ke institut sbb nk tnjk revolusi dr pengeluaran guru sijil & diploma ke pengeluaran guru2 degree.. Skang kte da boleh berdiri sndri, x perlu bntuan U utk TESL.. Spe kte bdk yg msk mktb cikai2 jer?? bkn sng nk msk maktab.. Even bdk yg dpt g overseas xnk pegi sbb dpt blaja kt maktab.. btw, ade jer bdk skolah harian yg excellent & ade bdk SBP yg flaunt dlm SPM.. So bdk harian yg excellent tue yg t'pilih blaja kt mktb.. Kalu pndai tp xde nilai, ciri2, penampilan dlm perguruan xdpt jgk msk mktb.. Yg penting semua guru pelatih kne bangga dgn status anda.. Stand up for IPG! =)

Deqna on 9:16 PM, November 28, 2010 said... BALAS

salam,sy sokong kenyataan cik mas!

megibee on 4:48 AM, November 29, 2010 said... BALAS

salam.
same thing penah jadi kt diriku. ble di tanye, "course ape?" ble dijawab, "prasekolah je? cikgu tadika pn kne ade degree ke skrg? nk aja bdk kecik je pon. seolah2 memakai kasut yg besar, xpdan dgn kaki."
mrh, mmg mrh.tu psl course.
ni psl kerjaye seorg guru. mmg pemikiran org kite begitu agknye,sbb tu xbleh nk maju. tp igt lah, tnpa guru, sape la kite sume.

tp ble di pk kn blik, kdg2 ade btol nye ble org memndg rndh pd ipg. nak2 ble ipg lgsung xmngmbilkira kepntingan muet. band 1 da bleh grad. nk buat tesl, kne dpt band 3 je. so, taraf kite nmpk jauh la dr org 'u' ni. lg stu, amalan soalan2 spot ble tibe musim exam yg berleluasa, di post kn pulak ke fb, blog2 msg2. ble org bkn ipg bce, ape pndpt mereke ttg kualiti ipg?

ape ape pon, bia je ape org kate, mulut org kite xleh nk seletep.

p/s: ni hny pndpt peribadi sy.

♥..cik_mas..♥ on 7:30 AM, November 29, 2010 said... BALAS

boolat heart :

yup...cik mas sgt2 menyokong pendapat kamu...kdg2 org pandai x semestinya berguna jika x menutur & berfikir secara baik ...mereka pandai dgn hnye perlu menghina org lain..suke org lain d bawah...

♥..cik_mas..♥ on 7:30 AM, November 29, 2010 said... BALAS

deqna :

thnks dear..sbb sentiasa menyokong cik mas.. :)

♥..cik_mas..♥ on 7:34 AM, November 29, 2010 said... BALAS

magibee :

anda kne paham kerajaan telah menghabiskan byk juta wang ringgit utk memberikan kejayaan kepada produk guru...jd nye mgkin sbb itulah muet tidak d ttik beratkan...malah d U perkara tersebut jd isu biasa sahaja...sekadar amik muet sdh lulus... kesian juga amik muet smpai 5/6 kali tp still band 2..seolah2 menganiaya bdk yg x pandai BI & bukan kos BI!


so skrg ni, apa2 pon kita x perlu pndg manusia yg hny nk hina kita..kita perlu kuat utk jadi pendidik..lantak lah org nk kata apa kan....nnti mereka sedar juga..lihat lah ALlah maha Adil....hukum karma masih wujud...


thnks dear sbb sudi beri pendapat...terima kasih byk2... :)

♥..cik_mas..♥ on 7:35 AM, November 29, 2010 said... BALAS

cik manis :

kak mas dh baca entry kamu... :)
sgt2 memberi info bergun..bagus juga kan..

♥..cik_mas..♥ on 7:38 AM, November 29, 2010 said... BALAS

ainura :


knape perlukan gah....???? rasa nya manusia yg bercakap tentang gah ni manusia yg sentiasa berperwatakan riak....maaf lah kata perkara ni...niat kita nk mendidik..so x perlu kan gah. status IPG skg ni adalh transformasi kerajaan utk naik tarap IPG seperti IPTA & IPTS....

dear..letih juga kita nk terang satu2 kpda manusia x paham ni kan..thnks sudi komen kat blog cikmas...mas hargai...

Syafiq Rosli on 7:52 AM, November 29, 2010 said... BALAS

lol..xbek kn.bdk maktab pndi2 tuh..:)
bkn senang nk msuk

pEmILiK diAri CoMeL on 9:14 AM, November 29, 2010 said... BALAS

nape tiba2 aku rasa geram dgn org yg ckp msuk maktab jer,mcm xpndai...ingt senang ke nk msuk??ishh2..xpatut betul,klu takde mktab dr dulu...smua org kt malaysia nih nk study ngn sape,klu bukan cikgu maktab gak..hu3,jgn pk cikgu maktab takde standard sedangkan yg rmai2 msuk u tu kdg2 apply cikgu gak smata2 nk keje..hu3
~nota kaki :mas,siyes aku geram bila baca..he3,sorry yer ngamuk jap~

Cempaka R.Minta on 9:15 AM, November 29, 2010 said... BALAS

hiss sama saja nanti jadi guru

SuE ChAN on 12:18 PM, November 29, 2010 said... BALAS

Salam .. akak ! hoho
hot betol sue biler bace entry neh
n sue pun mmg pnh kne !
sue pn dak SBP and bile pegi skula
cikgu2 tnye "awk blaja kt mane skg?"
bile sue ckp mktb,dorg cm tgk sinis jep .. ade gak y ckp
"aik ? msuk mktb jep "
tp xsume cikgu ar y ckp .. ade gak y bg smngat
eiii .. plik tok ar.ade gak cikgu y pndg kite cm2 ? mntg2 ar die cikgu kluaran U !
ape ?dorg ingt skg neh sng ke nk msuk IPG ?
dulu mase nk interview,ase cm nk terkucil pn ade .. haha
mcm2 soklan bombastik dorg tnye ! aduiyaiii .. seb bek lepas
fuhhhhh !
pape pun bg org2 y tataw.. wei , skg cikgu IPG keluar dgn status GURU BERIJAZAH ar ! hadoiii
(sowi lau ade slh ckp n trkasar bhasa .. hehe )

RedVixen on 3:28 PM, November 29, 2010 said... BALAS

rasanya keje cikgu ni la antara yang paling susah sekali. keje cikgu ni bukan setakat ajar abc je, tapi nak bentuk anak2 orang supaya jadi manusia. peranan cikgu lebih kurang mak atau ayah kepada beberapa ratus orang pelajar. bayangkanlah. sebab tu la orang masuk ipg 4-5 tahun. nak pastikan betul2 jadi cikgu berkualiti bila keluar mengajar nanti. betul2 diterapkan dengan ciri2 pendidik dari segi dalaman dan luaran. prasarana ipg memanglah kurang, tapi cubalah bersyukur daripada x de langsung. kalau nanti dapat posting ke sabah atau s'wak yang memang x de prasarana langsung camna?? sape cakap cikgu ni bodoh, memang sebenarnya dia la yang bodoh, mentaliti sempit. cuba suruh orang yang camni mengajar kat sekolah kejap...seminggu je pun cukup. baru dia tau camna besar punya tanggungjawab cikgu.

haidan on 6:22 PM, November 29, 2010 said... BALAS

hye cik mas! saye dtg lagi nak berperang!! hahaha... takde lah. benda ni standard dah cik mas. sbb org2 yg kurang pengetahuan ttg maktab je yg salu ckp mcm ni. org2 yg tau kelebihan mktab ni atau IPG mmg akan 'respect' kita bila tau kita ni bdk IPG. mmg lah life & cara belajar kita tak se-best mcm U. kdg2 rase frust jugak tp sy tetap berbangga jdk dak IPG! haha. tp cik mas, kita jugak akan kene interview utk kerja tau. bkn senang2 je nak dpt penempatan. sbb tu org suruh simpan segala sijil2 yg kite kutip kt maktab & jage pointer kt sebaik mgkn! tu sume utk bantuan penempatan nnt. btw, jadi cikgu la best. pilihan utama mak mentua.. kannnnnnnnn!!! hee peace cik mas :)

♥..cik_mas..♥ on 1:46 AM, November 30, 2010 said... BALAS

syafiq rosli :

yup..kami mmg pandai..tehehe... :)
bukan senang nk masuk IPG tuh....!

♥..cik_mas..♥ on 1:47 AM, November 30, 2010 said... BALAS

pemilik diary comel @ husna :

taw x pe...mereka yg x paham..biasa lah...x kn respect kita..apa2 pon kita kne buktikan keluaran guru PISMP adalah terbaik...! chaiyok! biar mata manusia menghina kita akan terbuka mata & minda..

♥..cik_mas..♥ on 1:49 AM, November 30, 2010 said... BALAS

sue chan :

biar betul cikgu SBP tmpat skola sue 2 mcm 2....eiii..geram2..nsb bek akk x skola sbp...skola SMKA je... x sgka cikgu2 SBP smpai ckp mcm 2...moral down kita!!!

♥..cik_mas..♥ on 1:51 AM, November 30, 2010 said... BALAS

redvixen :

yup, cik mas setuju!! org yg hina kita ni, patot nya kita letak kat skola skejap!! mai nk tgk depa bleh handle ke x budak2 skola...ecspecially dak pendidikan khas! ckp lebih je diorg niyh...tp haprak!

eiii...geram2!!!

♥..cik_mas..♥ on 1:54 AM, November 30, 2010 said... BALAS

haidam :

awk kembali..bgs2 sme2 berperang...tehehe....

btol2..mmg kerjaya guru pilihan mentua..pape pon kne ikhlas kan ati...

lantak la sama manusia yg hanya nk menghina & pndg rendah pd kita...akan dpt juga blsn nnya

betul ke kite kne interview nnti..??.ke interview tyme nk sah jwtn?? kalo be4 posting x pasti plak ade intrview...musykil2... mintak sumber leh? heee(^^,)

♥..cik_mas..♥ on 1:54 AM, November 30, 2010 said... BALAS

chempaka :

cik mas x paham...apa maksud chempaka nnti sam2 jd cikgu??

ijatnuar87 on 3:26 AM, November 30, 2010 said... BALAS

ahaks...nak ngamok lagikkk...xsangka plak ambe ni pengomen yang ke 50...sumer pndangan sinis tu ambe lalui gak,mcm cik mas ckp la,pendidikan khas jek?ambe pernah kena perli gak la,sbb kos ambe nma RBT,rekabentuk dan teknologi,tapi ngajo Kemahiran Hidup skolah rendah jek,subjek yg xkritikal kat skolah,yg biasa dignti dengan subjek2 exam lain...ambe ni antara batch pertama keluaran sepenuhnyer IPG(xder twining U) dan ambe akan berusaha utk membawa nma PISMP ni ketahap yg membanggakan,supaya mereka2 yg bnyk mengutuk IPG ni kenal skit saper kami,bukan kecik2 anak,tp besar2 gergasi...utk adik2 junior,time prktikal tu jg kelakuan,wat yg terbaik,hehehehe

♥..cik_mas..♥ on 3:31 AM, November 30, 2010 said... BALAS

ijatnuar :

cik mas juga PISMP PK masalah pembelajaran bach pertama yg akan kuar pd 2012...takut juga lah kan..sbb bawa nama IPG..apa2 pon cikmas nk wat terbaik seperti semngt kamu! :)

hrp2 junior2 kita x sia2kan semangat & usaha kita.... hehehe

ijatnuar87 on 3:47 AM, November 30, 2010 said... BALAS

owh...luper plak nak tnya...ader MQA lagi ker korang nih?
yup,wat yg terbaik ,biar cikgu2 U tu tau kemampuan sebenar cikgu mktb nih...

♥..cik_mas..♥ on 3:54 AM, November 30, 2010 said... BALAS

ijatnuar :

bach cikmas tahun dpn kne MQA pend. khas. mslh pmbljrn... junior2 x pasti pulak..tgk opsyen jugak agaknya...

ijatnuar87 on 5:15 AM, November 30, 2010 said... BALAS

yup...tau dah tu...kebnyakan kos dah dinilai...juz tinggal beberapa kos jek yg xder dalam batch jan 07(batch ambe la)...

Bo0lat's Heart on 5:24 AM, November 30, 2010 said... BALAS

Jgn kesah ape org kata.. Kita tau kehebtan dan kebaikan yg kte dpt kt IPG.. Biar org mengata sbb in the end, kita yg b'jasa.. Sape nk ajr anak2 diorg kalu x kite kan.. Yg penting, semua Guru Pelatih all over Malaysia bangga menjadi Guru keluaran IPG.. =D

♥..cik_mas..♥ on 5:50 AM, November 30, 2010 said... BALAS

ijat :

smoga kamu dpt d postingkan tmpt yg kamu inginkan.. :)

boolat heart :
yup...chaiyok!! tunjukkan kita yg terbaik d mata mereka wawa.. :)

ijatnuar87 on 6:35 AM, November 30, 2010 said... BALAS

ahaks...mekacih...

125z said... BALAS

mmg la masuk maktab ke ipg tu mana glamer...org2 kg mmg akan pandang sebelah mata jer..sama la mcm ko masuk kolej kejururawatan tu..dulu org yg tak dpt tawaran u baru mintak masuk maktab atau jadi nurse..kalo budak2 skrg ni maybe dah tahu la masuk ipg tu yg kena bgs gak spm sbb wat degree terus..walaupun pendidikan..aku dulu pelajar ijazah pendidikan gak masuk melalui matrik..nak tahu dulu kursus pendidikan ni mcm kursus lelong jer..kalo dpt poniter rendah2..tak leh mintak kursus yg famous then mintak pendidikan sbb terdesak nak kerja..tp aku berhenti separuh jln buat diploma jer kat uitm...hehehe..

♥..cik_mas..♥ on 8:38 PM, May 27, 2011 said... BALAS

@125zooo... yeke.. mmg betul kalau kat kampung2 makcik pakcik mmg akan pandang lekeh, terutama di bandar. anak2 org yang belajar oversea lagi d pndg tinggi dr budak belajar IPG, tapi mereka kurang sedar guru punca anak mereka berjaya... tp entahlah, pendapat msing2... :)

thnks drop komen

Anonymous said... BALAS

Salam.cik mas....sy sokong akq...lpas spm sy mohon ipg tp xdpt..nangis tertonggeng2...=(...then dpt uia n matrik..sy msuk matrik.mse kt matrik..mohon ipg tok taun seterusnye....alhamdulilah dpt....n Alhmdulilah jgak sbb org sempat habiskn matrik....bln 4 bis mtrik..bln 5 interview ipg n bln 7 org msuk ipg..suke sgt2 walaupun dpt kos yg sy xminx...dpt pispm pemulihan...tp sy tetap bersyukur sbb ini cite2 sy n kje dah terjamin..inshaallah...seminggu lpas dpt ipg sy dpt tawaran universiti malaysia terengganu bachelor of accounting..tp sy lpas kn umt tu tok ipg..... =) alhmdulilah....alhmdulilah...Alhmdulilah...

 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas