Sunday, March 13, 2011

Saya Tak Mahu Jadi Dewasa




[ gambar : bila sudah dewasa, berfikir untuk undur masa supaya jadi bayi yang tak mengerti apa-apa ]



Sekarang
Saya nak jadi dewasa
Boleh pakai kasut tumit tinggi
Boleh melaram, mekap-mekap muka
Boleh cepat kerja, sebab org slalu tanya apa cita-cita
Boleh pegi mana-mana saya suka
Boleh balik rumah lewat malam
Boleh bercinta segala bagai
Banyak benda lah boleh buat kalau dah besar ni.


Lama-lama, baru saya perasan..
Saya dah tak baca komik doraemon, tapi baca majalah cleo
Saya dah tak main masak-masak tapi memang masak betul-betul
Saya dah lama dapat kunci 21
Saya dah boleh mengundi
Kahwin pun boleh, kalau saya nak.


Saya ingatkan best jadi dewasa ni
Saya boleh buat keputusan sendiri, kakak dan abang saya dah tak boleh marah saya
Saya bukan budak hingusan lagi tapi mahasiswi universiti
Universiti saya kat Eropah pulak tu, tak penah-penah saya fikir nak pergi overseas
Kalau pegi theme park, semua rides saya boleh naik, tiada halangan umur atau tinggi
Dulu saya buat karangan "Saya Seekor Nyamok" tapi baru-baru ni saya submit essay pasalforensic evidence in courts of law
Dulu saya mintak papa beli komputer sebab nak main games, tapi sekarang saya beli komputer untuk buat assignments dan macam-macam.


Rupa-rupannya...
Jadi dewasa ni...
Kena matang
Kena professional
Banyak tanggungjawab
Banyak masalah, lagi banyak dari masa remaja dulu
Banyak essay nak kene tulis
Banyak pakai duit
Tak boleh emosional tak bertempat
Kena cari makan sendiri
Kena buat keputusan, keputusan, keputusan dan keputusan
Kena kawan dengan semua orang, biarpun tak sama minat dengan kita
Kena berpada-pada kawan dengan berlainan jantina
And banyak lagi la kena,kena,kena,kena,kena dan kena..


Namun itulah sunnatullah
Saya kena hadapi dengan redha dan tabah.


"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir." (Surah Al-Baqarah; 286)


*sekadar perkongsian, boleh share jika berminat
sumber dipetik dari Artikel iluvislam.com



3 anak murid kena cubit:

emieysandra on 10:04 PM, March 13, 2011 said... BALAS

susah kan nk jadi dewasa ni, tapi itulah satu fasa dalam hidup..

;)

Atsuko Ichirou on 12:53 AM, March 14, 2011 said... BALAS

mase kecik2 sibuk nk jdik besar, tapi dah besar... rindu plak zaman kecik2...
zaman mase takde komitmen...buat ape pon takpe...skrg nk buat ape2 kene pikir dulu...salah buat, tanggung sendiri..

Mohamadazhan hjDesa on 7:09 AM, March 14, 2011 said... BALAS

ya, kadang2 terfikir juga. Lebih dewasa, segla2 akan lebih, lebih usia, lebih tanggungjawab, lebih masalah, lebih macam2...

moga ALlah memberkati usia kita :)

 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas