Tuesday, November 30, 2010

kebahagiaan terletak pada wang ringgit?

ini hanya sekadar pendapat & pemikiran blogger x seberapa seperti saya. anda? sy tak pasti anda juga mungki berfikiran seperti saya, menolak pendapat sy atau menyokong. itu terpulang. kalau kita bandingkan dlu dan sekarang..dlu kebahagiaan terletak pd kasih sayang, kalo sekarang?? kebahagiaan terletak pd duit! bukti???


pelajaran
kalo dlu anak2 yg ibu bapanya hantar ke sekola inggeris ataupun skola arab pasti akan cerah masa depannya. org yg x berduit? anak2 terabai. anak2 juga tidak dapat pergi ke sekolah untuk menimba ilmu. bukan sekadar memberikan pelajaran, mungkin memberi sesuap nasi adalh satu bebanan. kalo sekarang juga, duit adalah segalanya, kalo anak2 x pandai d hantar juga ke kolej @ Universiti berswasta. kalo anak pndai tp duit xda mslh juga, x dpt biayai anak teruskan pelajaran.

kesihatan
kalo dlu mahupun skrg, walaupon wujud hspital kerajaan, anda kena sedar bdn kita perlukan suplement utk bg bdn kita lebih bertenaga pada masa tua kelak. dengan duit juga, pembedahan dan bil2 kesihatan perlu d jelaskan...simpati kepada insan yg kurang berkemampuan, tidak dapat biayai keluarga yg sakit.

hubungan
kalo dlu hubungan dgn keluarga atau pasangan yg terbaik adalah dgn eratnya kasih syg antra 1 sama lain. tp skrg? dengan duit mata manusia menjadi gelap. mana tak nya dengan wang perempuan akan pndg tinggi pd lelaki. lelaki juga perlukan perempuan yg berada, agar mereka tidak hanya berkerja keras seorg diri menanggung keluarga. dengan ekonomi negara yg meleset semua brg dah mhl, duit pula mcm air. hantaran perempuan makin mahal, kalo lelaki x berduit, sukar pula nk pertimbangkan hal kahwin. jika kita lihat juga dgn era negara semakin membangun, kes penceraian akibat dr kurangnya kemampuan si suami menyara keluarga.

pendedahan
kalo golongan berkemampuan mudah terdedah dengan semua perkara. melayari internet mudah juga kecapi peluang pekerjaan, kalo yg tidak berkemampuan, tinggal pula d pedalaman? pendedahan kurang punca keciciran. hrp pula pd surat khabar, beli surat khbr juga kna duit.

pemakanan
badan sihat, otak cerdas lahir dr pemakanan yg berkesan iaitu pemakanan seimbang & makanan berkhasiat. ia perlu d beli dengan wang ringgit. mana mungkin makanan berkhasiat diperolehi dgn percuma? kalo d bandingkan murid di sekolah. jika yg pandai pasti terdiri dari latar belakang keluarga yg berada, mempunyai wang ringgit & mampu beri kebahagiaan & kesihatan kpda anak. golongan keluarga kurang berkemampua pula, anak2 tidak dapat rasai makanan berkhasiat, ia juga memberi kesan negatif juga terhadap IQ anak.

p/s : kesimpulannya, kebahagian tidak terletak pada wang ringgit. ia terletak pd agama. rezeki di tentukan oleh Allah, bermohon lah kepada Nya agar di permudahkan segala urusan & dipermurahkan rezeki agar kebahagian meniti hari kelak..


5 anak murid kena cubit Links to this post

KALAU PEREMPUAN TAK TAHU MEMASAK...SALAH KE?TAPI MACAM MANA KALAU LELAKI TAK BOLEH JADI IMAM???

panas..memang isu panas!! tgk lah tajuk sahaja...berani mati...cik mas baru baca perkara ni di FB...sape2 yg terbaca & nk kongsikan pendapat..silalah...


Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.


"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami.


Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja.


Setelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.


''Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.


''Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala.

Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Wanita sepatutnya buat begitu juga.


Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam.

Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup.

Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam.Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu.


Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan.


Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga? Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah.


Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.


"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain.

Betul juga ya? Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya?


Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini. Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri.


Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam. Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa 'queen control'.


Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!


KLIK SINI untuk ke page FB penulis

pada pendapat cikmas...isu seperti ni bukan niat penulis hendak menghina kaum Adam....anda yg terbaca jangan pula terasa hati tidak bertempat..tiba2 mengata penulis seolah2 merendah2kan darjat seorg lelaki. tidak! tidak sama sekali. isu ini buat tatapan kepada kaum adam & hawa, kita hendaklah saling menerima kelemahan & kekurangan diri masing.. jgn hanya tahu mencari slh pasangan, apa salahnya saling membimbing?

setiap manusia tiada yg sempurna di muka bumi ini. jadi sudah tentu pasangan yg kita miliki juga tidak sesempurna yg kita harapkan. hargai mereka seperti mana mereka menghargai kita. hormati juga mereka seperti mereka menghormati & menyanjungi kita. maka, aman bahagia lah pasangan itu jika mereka saling bertolak ansur & saling memahami...

P/S : buka minda, berpikiranlah dengan positif
11 anak murid kena cubit Links to this post

Saturday, November 27, 2010

budak maktab di hina???

assalamualaikum...

cik mas baru sahaja balik dr kebun..menolong mak & ayah mengopek getah...dapatlah sikit duit untuk kami buat belanja...ni lah aktiviti cik mas d musim cuti..apalah salahnya membanting tulang demi keluarga....cik mas bukan lah org senang sgt nk d bnding kan dgn org lain...& cik mas x pernah malu untuk menceritakan perkara ni di hadapan org lain....dgn niat baik hendak menceritakan pengalaman....& cik mas sentiasa bersyukur setiap rezeki yg Allah bagi....

berbalik kepada tajuk entry yg diperkatakan td...tp sebelum 2 sila baca conversation di bawah...cik mas baca entry dr salah seorg blogger....PICKUCHI...terima kasih kerana postkan entry ni..sebenarnya cik mas lama nk beri pendapat ni...harap dapat kongsikan kepada anda semua..

conversation 1 :
DIA : eh sedih la tegok famili kau..tak da sapa pun yang berjaya..
adik: kenapa pulak??
DIA: tengok la kakak kau...budak S.B.P tapi last2 masuk maktab jek??
tak dapat masuk "u" ke?
adik: la..nape pun kalo masuk maktab..salah ke??
DIA: tak la ....orang len masuk "u"..apsal kakak kau masuk maktab jek...dia tak pandai ek??
conversation 2
DIA: eh..kamu masuk maktab jek?tak dapat "u" or matrik ke??
AKU: dapat je...tapi "u" pilihan kedua la...saya masuk matrik sekejap..pas dapat maktab trus blah..
DIA: btol ke ni?slalonya orang yang tak dapat mana2 jek yang masuk maktab ni...
conversation 3
DIA: kamu blaja mane sakng ni??
AKu: saya blaja kat maktab skang ni...
DIA: hurm..stakat maktab 2...budak yang skola harian pun bley masuk...awak ni udak S.B.P tapi masuk maktab jek??tak malu ke??

sampai hati menghina budak2 maktab kan....berdasarkan conversation d atas, adakah kami masuk maktab, kami tidak pandai???? cik mas skrg stdy d maktab...skg x panggil maktab dah...telah d naik tarafkan kepada Instt Pendidikan Guru (IPG)....skg anda kne fhm keluaran guru dr IPG adalah keluaran degree perguruan, bukan diploma @ sijil...kami d latih khas...

bukan la nk mrh, tp nk berterus terang dgn niat hendak bukak minda insan yg x paham kelebihan kami di IPG...berbanding d U, diorg kne mencari kerja, itu pon bergantung kpd CGPA & nasib...kalo bagus..dptlah keje best....skrg ni, jika kami d IPG di bandingkan dengan dak U yg amik pendidikan, kitorg same je...blaja untuk menjadi pendidik, cuma pendidikan keluaran U ada cara lain. mksudnya, hbs blaja interview terlebih dahulu baru jd cikgu...tp kami d IPG tidak begitu...kami telah dijanjikan penempatan mengajar nnti....maksudnya d sini, hbs belajar terus bekerja tnpa perlu interview, menunggu & mencari kerja mcm mcm budak U bukan amik pendidikan.

skrg ni terlalu ramai utk apply jd cikgu termasuklah dak2 U yg hbs degree mohon KPLI semata2 x de keje dan memilih kerjaya guru...inilah realiti...nk masuk IPG bukan senang, kne lalui 2@3 sesi interview dan ujian M-test/insak...siapa2 yg sudah apply untu masuk Maktab perguruan @ sekarang d panggil IPG, mmg mereka akan faham...begitu sukar untuk masuk IPG..& hanya manusia yg faham akan IPG, mereka tidak akan menghina kami sebagai pendidik. harap entry ini dapat jelaskan anda semua..maaf jika tersalah kata, terkasar bahasa...ini luahan hati...jgn anda terasa tidak bertempat...

sekian, dari guru pelatih IPG yg terasa di hina....

P/S : jangan meghina ilmu & rezeki yg diterima orang lain kerana sikap itulah anda hina d sisi Allah
Categories 60 anak murid kena cubit Links to this post

Thursday, November 25, 2010

10 blog gegurl tempat lepak!

haaa...kali ni cik mas nk cite skit..mane peginya cik mas ble x menulis entry...cik mas g merayap+meronggeng kat belog2 mereka niyh....sure besh! ade jek diorg nk cite kann.....belog kemas! entry pon best! x bosan lepak lame2 bace newer & older post..teehehe...
  1. Irine Nadia Marcello
  2. CPM NurHaliza
  3. Fatin Liyana
  4. Hana Zaty
  5. Because she is NurulBadiah
  6. Saya Suka Menaip
  7. molmolla
  8. Banana Stories
  9. cOraT cOret NusHA
  10. Lisa Arissa
setiap org mesyti ade blog yg diorg suke lepak kan...bergantung pd indvdu...korg leh gak slalu p tgk blog diorg ni...dh la diorg ni cantek! baik! hehehe.....nnti entry akan dtg cik mas gtau blog boboy plak!! yg ni psl gegurl jek...hehe...tata~


p/s : hmmm...ble la cik mas nk jd terbaik cm diorg kann..ishk3...
13 anak murid kena cubit Links to this post

knape perlu berdamping dgn benda halus??


Ini kerana Nabi SAW pernah mengingatkan : "Sesiapa yang mendatangi tukang tilik dan tukang tenung ( bagi mendapatkan bantuan berkaitan ghaib), kemudian mempercayai ramalan si tukang/dukun tadi, maka ia (yang pergi berjumpa itu) telah pun kufur dengan agama Nabi Muhammad SAW " ( Riwayat Al-Bazar & Abu Ya'la, Albani : Sohih, Ghayatul Maram, no 285)

...ari ni je dh dengar berita mcm2 psl manusia yg durjana...berdamping dengan mkhluk halus utk kepuasan diri..apa makna nya??? susahla kalo semua manusia berfikiran begini..sgt cetek akalnya smpai sanggup menyeksa & menganiaya org lain....adakah mereka x sedar akan adanya hukum karma & azab di dlm kubur & pdg mahsyar...ya Allah...kau bimbinglah manusia yg sudah terpesong ni.....

sekadar pengajaran....baru2 ni kwn kepda mak mas dh terkena buatan org.....kata nya HR...anda faham kan....ini hasil dengki mendengki & hasutan syaitonirrojim yg buat manusia ni hilang kewarasan.....berebut harta yg x kan di bawa masuk ke dlm kubur...berbalik kepada situasi terkena buatan 2.... kwn mak mas betul2 terseksa....& plg nmpak kesannya bila beliau baca al Quran dlm rumah....seolah2 bnda tersebut berdiri dengan keadaan tubuh bdn yg berwarna hitam & besar seperti gorilla......ya ALlah mintak simpang & dijauhkan....beliau kuatkan semangat....harap2 beliau teruskan kekuatan untuk hadapi makhluk Allah tersebut...& mudah2an semua berakhir dengan baik...cik mas tahu ramai lagi yg ada pengalaman seperti ini..anda boleh kongsikan sbgai pengajaran kpd org lain...

Perkara yang terbaik utk kita lakukan bagi mengelakkan sihir adalah sentiasa menjaga kualiti solat lima waktu kita.

Baca al-Quran dan zikir secara berterusan dan komited. Seperti dalam firman ALLAH ertinya :

" Sesungguhnya tidak ada kekuasaan bagimu (Syaitan) terhadap hamba-hambaKu, kecuali (kamu punyai kuasa) ke atas mereka yang mengikut kamu, iaitu orang-orang yang sesat" ( Al-Hijr: 42)

Juga satu lagi firman Allah SWT ertinya : "Sesungguhnya Syaitan itu tidak ada kekuasaannya atas orang-orang yang beriman dan bertawakkal kepada Tuhannya" ( An-Nahl : 99)

Berwuduklah sebelum tidur...

Sihir tidak akan memberi sebarang kesan terhadap seseorang muslim yang mempunyai wuduk. Setiap muslim yang berwuduk akan sentiasa dikawal ketat oleh para Malaikat sebagaimana diperintahkan oleh Allah S.W.T. kepada mereka.

Sabda Rasulullah S.A.W.: Ertinya: "Sucikanlah jasad-jasad ini mudah-mudahan Allah akan menyucikan kamu. Kerana sesungguhnya tiada seorang pun dari mereka yang bersuci terlebih dahulu sebelum tidur, melainkan ada bersamanya seorang Malaikat. Malaikat tersebut tidak akan pernah terlalai walau pun sedetik untuk mengucapkan doa: ‘Ya Allah! Ampunilah dosa hambaMu ini kerana dia telah tidur dalam keadaan bersuci’"


P/S : sama2lah beramal & kuatkan diri dengan ayat2 Al-Quran agar d jauhkan dr perkara2 & sebarang malapetaka x diingini...jika ia berlaku...haruslah redha, sabar & tawakal...Allah maha mengetahui....


wallahua'lam.....

0 anak murid kena cubit Links to this post

Tuesday, November 23, 2010

Pages aku dh comel...!!

malam masih muda....

hahahaha....akhirnya..!!...berusaha dengan segigihnya mencantikkan belog..sbb pe??? sbb cik mas syg & obses dgn blog pink cik mas ni!!! terima kasih blogger baik ati sbb bg tunjuk ajar..& menjadi sifu cik mas d alam maya...syg lebih sgt2 kat bublelyna sebab bg tutorial berguna...muah!!! pp kiri pp kanan!! mekacih kamooo!! teehehe....


korg tgk k...ni cik mas view kan...comel tak!!! hehehe....





zoom ckit...kalo nk tgk lagi jelas..tgk kat bwh header cik mas..x nmpak x tau lah kann..mmg anak katon la kaw...!!

p/s : beri peluang pd diri utk buat yg terbaik dlm semua perkara

p/s/s : maaf lame x BW belog korg, cik mas betol2 xde mood...entry pon tah pape...sory bebanyak! huuhuu...
8 anak murid kena cubit Links to this post

Monday, November 22, 2010

ble dunia dh canggih..budak kecit ade blog!!

ya Allah....puas aku blogwalking mlm ni..mcm2 ragam aku jumpe...aku jmpe lbh kurang dlm 5 blog blog kanak2! * itu baru 5*...yg pling x sangka2 ade bdk baru umur setahun jagung..kalo x silap baru drjah 5 kot....dh ade blog...ape die tuleh dlm blog 2???? em....ape lagi kalo bukan hebahan sikap kanak2 nya...luahan cinta & syg pada kekasih..juga berumur sebaya dgn nya...plak 2, gtau lps pts yg lame..dpt yg baru..lg ensem lah hape lah...aku rase mcm nk muntah plak...sekali haku sound bdk 2 dlm blog die..sound berhemah la...korg rase mcm mane ??? patut ke aku wat cm 2??? *dh buat pon!* kalo tuleh bnd2 berfaedah xpe gak..dgn sleng timuran nya...adoyai..jenuh aku nk paham....nsb la aku ni blaja klntn..kalo x, x phm habuk pon....lg 1!!! dgn ade perkataan nk mencarut lah hape lah...mcm nk siku lelaju je...eeiii..nsb bek aku ni ajar knk2 istimewa.....syukur lah sgt.....

dasyat budak2 skrg kan....same2 lah renung2 kan....ibubapa perlu bertindak..jangan la smpai abaikan mereka....tkt perkara burok berlaku d masa akan dtg..baik cegah sebelum melarat.....aduhai lah....tgs cikgu hny di sekolah..ibu bapa mainkan peranan supaya anak x menyimpang jauh...itu sahaja...

p/s : cik mas nk BW lagik...nk tgk budak kecit umo bape lagi yg ade blog...!! jom, nk ikot!!
9 anak murid kena cubit Links to this post

Cik Alynn's Chenta Alto Saxophone First Giveaway..!!



sape2 nk join KLIK SINI

sempena menyambut ulang tahun pertama persahabatan dengan Cik Nadya Godang, Alynn decide nak buat satu giveaway untuk semua bloggers yang berminat untuk menyertai.

tujuannya adalah untuk bersama-sama berkongsi kegembiraan kami berdua menyambut ulang tahun perkenalan kami yang pertama pada 11 Januari tahun hadapan.
Alynn siyes sayangkan dia lebih. dia lah jiwa daku:)

terms and condition dia tak berat pun uols

1) cuma menjadi followers blog ai yang putih gebu ini.
2) then, buat satu entry ucapan tahniah yg kreatif untuk kami berdua (Alynn & Nadia)*ikut citarasa uols*
3) letak juga gambar ini di side bar uols dan link terus ke entry ini okyh.
4) then, kirimkan link entry giveaway uols kat comment box entry ini.
5) harap uols tag giveaway ni juga untuk rakan² uols yang disayangi.
6) ai tak paksa uols join. ai cuma buat secara suka rela.
7) hadiah dia nanti ai dengan Nadia akan survey bersama bila kami berjumpa Disember nanti. then, ai akan show kat blog okyh.
8) 5 bloggers bertuah akan dipilih oleh kami berdua. tiada pilih kasih taw. hihi~
9) tarikh tutup penyertaan pada 11 Januari 2011 pada jam 12.00 a.m


hah! hambek kaw..byk bebeno dah cik mas join GA ...pas 2 smpai mls nk taip dh...copy paste je dr blog beliau ni hah..hehehe...*jangan marah haaa*...teehehehe...

ok...kita terus kan dgn ucapan kreatif..*xtau lah kreatif ke idak..muahaha*

chaakk!! baaa...~~ hehehe..MySpace hai Alynn..hai Nadia... salam perkenalan...nama sy mastura...pggil cik mas baik hati + ayu suda lah..*perasantan* MySpace ..cik mas nk ckp ni...nk ckp mekaceh sbb wat contest tomei2 ni...boring sgt2..x tau nk watpe..sbb cik mas baru prasan alynn ade invite cik mas kat 1 coment dlm blog cik mas..tbe2 bukak, terkejut beruk..MySpacekesian alynn, lmbt cik mas join...so cik mas baru jek join ni..ya ampun...MySpace..sempena 1st GA Alynn & Nadia..cik mas nk wish...hppy friendship day! *tetibe*MySpace..hehe...selamat ulangtahun persahabatan korg...korg same2 coonMySpace, same2 comei MySpace, same2 pakai spec MySpace, haaa...ape lagi ek yg same....ha! same2 gedik..MySpaceops! terlebih sudah! x marah kan? hehe....

MySpacesecara jujurnya, bila cik mas baca ayat2 yg alynn tuleh kat blog psl Nadia 2...cik mas terharu...cik mas tau msti korg berdua x sanggup berpisah kan...bila dh sygkan seseorg..msti kita nk tgk org 2 sentiasa bahgia...cik mas sebenarnya sebak juga, MySpace sbb prnah melalui perkara ni...cume bezanya cik mas x pnah wat GA psl annvrsy friendship kitorg lah..(tarikh kenal pon x hingat dah!)MySpace hehe... pape pon...tanak touching2 sgt...

cik mas nk ucapkan kat Alynn & Nadia :

  • semoga pershabatan korg berkekalan hingga ke akhir hayat..MySpace
  • jgn nakal2...jgn gado2..MySpace
  • jgn lupe kngn2 manis korg bersama...MySpace
  • jgn lupe buat 1 album tntg persahabatan korg..MySpace
  • jgn lupe slalu msj & tny khbr antra 1 sama lainMonkey
  • jaga diri..jaga gigi..jaga kesihatan..MySpace
  • kalo ade mslh & rahsia..kongsilah bersama antara korg ye..x baik pendam2...sekurang2nya kwn akan rase di hrgai...MySpace
  • nnti kalo kawen suh BFF ni jd pengapit..MySpace
  • jgn x pakai spec ble jumpe..tkt x knl...nnti kesian kwn tuh..menangis x knl die..MySpace

ok dah...2 jek kot...cik mas tag kwn blog terbaik cik mas ye...nusha, cik bulat & ennabanana...teehehe..siaplah korg!

ok...2 jek ek...papai Alynn & Nadia..jgn amik ati kalo cik mas ade silap kata....suke tgk kamu ber2 happy....MySpace

sape2 nk join KLIK SINI ok....papai....MySpace
5 anak murid kena cubit Links to this post

Sunday, November 21, 2010

Kategori knk2 Pend.Khas Mslh Pembelajaran..korg perlu tahu!!!

OKU adalah seseorang yang mempunyai kekurangan jangka panjang dari segi fizikal, mental, intelektual atau deria yang apabila berinteraksi dengan pelbagai halangan, boleh menyekat penyertaan penuh dan berkesan mereka dalam masyarakat (AKTA OKU 2008)

haaa.....sebagai bakal guru pendidikan khas pd 2012... cik mas nk sebarkan sedikit ilmu dlm bidang pendidikan khas masalah pembelajaran...korg jgn silap ye..pend.khas ade byk kategori...yg cik mas stdy skg ni Major PK Masalah Pembelajaran...oleh itu, korg kne la tahu..kot2 la ade keluarga yg ade ciri2 ni leh trus cek doktor utk kepastian... kira lebih kurang mcm tggjwb cik mas lah kan utk bg pendedahan..teehehe...supaya nnti xde la org duk melopong....nnti jgn plak korg tertukar dak pemulihan dengan pendidikan khas ok!! cik mas paling emo ble ade org yg taw pas2 buat2 mcm xde belas kasihan psl knk2 istimewa ni.....aku tampor lelaju kang! heekkk...jom kita tgk ape kategorinya ...

1. down sydrome
-kanak2 jenis ni korg senang jek nampak dr iras wajahnya yg pelik dr org lain...muke knk2 ni sepesen jek kan..so mmg xde mslh nk cam diorg...kdg2 tu ada yg siap meleleh air liur, hingus, mcm2..knk2 jenis ni sgt tinggi nafsu seks nya.. so kne berhati2 & pndai tackle diorg k...kalo diorg dh start meraba ke dh gesel2 kan bdn kat org...tegur lah dengan berhemah...

2. hyperactive (ADHD)
-hah! yg ni kalo x sabor alamat nye mmg lah byk dosa korg pikul...jawab lah kat padang mahsyar nnti!! terutama sesiapa yg bertindak menampar, memukul, menyeterika..pape jek la yg sewaktu dgnnya...diorg ni kan...agk susah nk kwl..siyes! ckup la tyme praktikum, mmg nk menangis control dak cm ni....cabaran...Allah je yg tahu...

3. hypoactive
-yg ni jenis berlawanan dengan hyperactive...kalo dh berlawanan, mkna dia ni jenis yg pasif, x bergaul..termenung d ceruk2 sudut kelas....

4. cerebral palsy @ spastik
-kanak2 mcm ni biase nya mempunyai mslh fizikal..kekejangan otot..kdg2 tgk jalan mcm x sempurna, tgn keras....bila tgk mmg nk nagis...slalu bleh nmpak dak2 ni kat rancangan bersamamu TV3...

5. slow leaner @ lembam
-yg ni biase nye org slh anggap...ade jugak cikgu2 kat skola mula slh paham & ingt dak2 pemulihan kalo x leh catch up LINUS (literacy & numeracy) diorg sumbat kat PK...kesian la kat budak 2. .. sbb masa depan diorg x mcm dak normal lah....

6. disleksia
-kategori knk2 mcm ni biasenye x ketara...cuma kita boleh nmpak bila kanak2 ni menulis...ade tertukar huruf b dengan d, m dgn n & huruf2 yg lebih kurang same bentuknya....kadang2 kerap tertukar kiri dgn kanan, depan & blkg...slalu pakai baju atau kasut terbalik....

7. autisme
-suka menyendiri...x suke d ganggu..kerap mengamuk kalo ade org kacau die..terutama bila dia pegang suthing contoh tisu, bila die main tisu 2 pas 2 kita amik & buang...confirm! haru biru lah mase 2.....mereka lebih suka berimaginasi sendiri...terlalu obses dgn sesuati bnd...

8. Kurang Upaya Pelbagai (Multiple Disabilities)
-maksudnya kanak2 yg memiliki kecacatan yg pelbagai... misalnya hyperactive+ autisme+ disleksia.....cik mas penah jumpe kanak2 mcm ni..ya ALlah...Tuhan jek yg tau bertapa sedih...besar betul cabaran ibu bapa nk menjaga & mendidik kanak2 ni...

ok...itu sahaja cik mas nk cuba smpaikan..kepada yg kurang @ tersilap kata cik mas mintak maaf..kalo korg ade pape nk tmbh..mksd cik mas, sesiapa yg mmg pakar dlm PK...silalah berkongsi ya...ni berdasarkan pembelajaran & pengalaman cik mas...x menyentuh mana2 pihak, hanya sebagai pendedahan...

p/s : sabarlah bila berhadapan dgn knk2 istimewa ini..kerana mereka adalah ahli syurga yg telah di janjikan ALLAH...

Categories 11 anak murid kena cubit Links to this post

Saturday, November 20, 2010

CERITA KREATIF : Aku nak bagi BEN ASHAARI hadiah!!


CIK MAS JOIN CONTEST LAGI!!! PENGANJUR ADALAH BEN ASHAARI


  1. Header BLOG BEN ASHAARI >>> DONE!!
  2. TAJUK : ' CERITA KREATIF : Aku nak bagi BEN ASHAARI hadiah!! >>> DONE!!
  3. Karangan korang mestilah tidak melebihi 100 patah perkataan ! Jika lebih dari itu secara automatik , terkeluar ... hehe ...
    • Korang boleh bagi apa jua hadiah yang korang nak bagi ..
    • Sila jelaskan kenapa dan mengapa korang bagi hadiah tu .. hehehe..
    • Pastikan hadiah tersebut mengikut logik akal dan kemampuan anda .. hehehe ..
    • Dari mana korang dapat duit tu untuk beli hadiah tu.. Sila bagitau yer ..
    • Letak gambar sekali arr... sila google.. pastikan korang tak curik gambar dari mana mana blog.. jika ada , berikan kredit .. boleh jadi isu 'perkauman' nanti ..
>>> DONE!!


ada DUA je benda yang sesuai bagi kat BEN ASHAARI nih...nak tau tak?? apa die?? hehehe..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


...panadol..

...mineral water..

tadaaaa..!! hehehe...inilah hadiah yg pling terbaik utk BEN ASHAARI...

dua bnda d atas x lah spesel sgt kan..tp pd cik mas bnd 2 lah yg plg penting yg perlu ada setiap hari terutama time bufday BEN ASHAARI..sbgai seorg pmpuan *khas kpd wife BEN ASHAARI* kne slalu lah menjaga kesihatan beliau supaya beliau dpt teruskan kehidupan dgn baik & bahagia tnpa serangan penyakit.teehheehhee......

kenapa bnd tu penting??
sbb air mineral adalah yg terbaik utk kesihatan kita....buang toksin dlm badan...cuci bunh pinggang, cntikkan kulit muka, hilangkan dahaga & jauhkan kita dr sebarang penyakit....padadol plak, pd cik mas adalah bnd yg kna slalu ada dlm beg or dlm kereta BEN ASHAARI...sbb nye kalo tetibe beliau sakit kepala, sakit perut, demam ataupun letih keje...leh la mkn panadol tuh....air mineral pon ada so x de mslh utk mkn pndol 2... lagi 1, dua bnd tu x perlukan modal yg byk & sng nk dpt kat mana2....murah jek kann.. ok...gmbr kat atas 2 cik mas carik kat google jek..

last skali just nk wish hppy besday kepada BEN ASHAARI..semoga bahagia di samping keluarga & isteri tercinta....papai... =)


11 anak murid kena cubit Links to this post

Friday, November 19, 2010

TUTORIAL LETAK ICON KAT SIDEBAR!!

selamat petang om...*gimana sih..aku udah keluar sleng indon* hik3....kali ni cik mas nk mengajar anak2 murid, ibu2 serta bapak2 yg sudi mengikuti tutorial ini....tutorial ini x de request dr sape2 pon...cik mas tgh boring..so wat la bnd alah ni hah....sbb bile ade icon ni nmpak blog semakin tomei2...ok tuan2 & puan2....mari kita teruskan....

tgk dlu apa yg dikatakan dgn ICON DI SIDEBAR?



step 1 :
sila fokuskan bijik mata anda pd icon bunga...comel kan? heee

step 2 :
pegi google..carik larh icon ape yg korang nk....mcm cik mas..cik mas amik bunga tuh...
ingat!!! icon mesti bersaiz 23x23 @ 25x25

step 3 :
DASHBOARD >>> LAYOUT >>> EDIT HTML >> click [Ctrl +f] >> tick Expand widget >>> cari kod dibawah ni
(cara nk copy & paste kod ====> klik CTRL+c (copy) lps 2...CTRL+F (paste)

.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:0 0 0;
}
.sidebar li {
margin:0;
padding-top:0;
padding-$endSide:0;
padding-bottom:.25em;
padding-$startSide:15px;
text-indent:-15px;
line-height:1.5em;
}

step 4 :
delete semua kod di atas yg korg dh jumpe tuh.....pas tu ganti dgn yg baru..ade kat bwh ni ok...

.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:10px 0 0;
}
.sidebar ul li {
background:url("image URL") no-repeat 2px .25em;
margin:0;
padding:0 0 3px 16px;
margin-bottom:2px;
text-indent:7px;
line-height:1.3em;
}
step 5 :
gantikan kod BOLD diatas dengan url icon yg korg pilih....(cara nk dpt pic url dr icon yg kat google 2...korg klik mouse sblh knn, COPY IMAGE URL... pas 2 paste kat tempat yg kod BOLD tadi....

step 6 :
dah siap...priview dlu!!!! tgk ade perubahan x?? kalo ade & ok+semat icon 2 duk kat side bar...korg leh la save...kalo mcm x santek...plih icon lain ye..dah satle sume SAVE!!!

ok dah siap...itu sahaja...tata korang....jmpe di tutorial akan dtg... babai..!! eheekkk

5 anak murid kena cubit Links to this post

Sony Ericsson W705 Pink edition!!!

http://www.emocutez.com

tetibe mengidam nk nfon niyh..nakkk!!! sape nk bg kat cik mas...miahahaha....*tetibe*
mesytilah xde sape nk bg melainkan berusaha dgn gigih kmpul dwit dpt kan nfon niyh.....
sape2 ade nfon niyh nk tny bape hengget harge nye??
besh x? kalo korg pakai tu ade x gegurl yg jeling2 usha nfon korg...kalo ade....lg bgs! hekk...
sound/screen sume ok ke idak?? story mory sket psl nfon ni..kalo xde sape nk story pasti cik mas menangis berguling2 sambil menghentak2 kaki...aiyakkk!!!

korang tgk..korg tgk...semat ke idakkk?? teruja daku....











smart giler larh....!!!
http://www.emocutez.com

abesh 2 nfon lame cik mas niyh nak wat pe....xkn nk cmpak kat longkang...sedihnye....
dlu mase nk nfon ni bukan main terkinja2 lagi...kalo cik mas taw la nfon W705 tu nk kuar...takkan ku beli nfon niyh!! haiyaaa....tgk 2 ...sadis jek kan...ish2...pdhl nfon baru jek beli taon lepas....

http://www.emocutez.com





p/s : semua pic di atas adalah carian dr MR. GOOGLE ok...!
14 anak murid kena cubit Links to this post

Tuesday, November 16, 2010

cik mas dan PLKN


...kenangan cik mas mengikuti PLKN di Kem PTH Padang Hijau Kluang Johor..Kumpulan 1 siri 3 2006...
...WIRAWATI A133 (A =ALFA)...

lame sungguh mase berlalu...cik mas banyak sgt2 kenangan manis & pahit bersama kawan2...mmg siyes cik mas x kan lupakan smpai bila2....sebab bukan senang nk dpt PLKN kan..sebenarnya bnyak lagi pic cik mas kat PLKN, tp pic sume dh hilang ntah ke mana...yang ada cuma 2 keping, ni pon kwn PLKN cik mas yg tag dalam fb..mase tgk rase sebak sbb teringin sgt2 nk g lagi kat sana, jumpe jurulatih, cikgu2, kem komanden, kwn2 ALFA COMPANY....huu....

cik mas ingt lagi mase nk dekat SPM, mase kat skola tibe2 ade cikgu wat pengumuman & mmbritahu bahawa ada beberapa org kat skola cik mas dapat PLKN. kalo x silap dalam 8 org jek kot yg dapat mase 2...cik mas memang nk sgt2 dpt PLKN sbb cik mas suke aktvti yg lasak & outdoor.....mmg rezeki kot, jd hajatnya tercapai....

bila brada di Kem...cik mas mula membawa diri, berdikari & kenal kwn & warga kem...majoriti kwn2 adalah dari melaka....bulan pertama mmg sgt2 menguji diri & emosi cik mas...walaupon biase dah duk hostel, tp cik mas still rindukan keluarga di kampung..cik mas x penah berkawan dgn cina & india..sgt2 kekok...so mmg duk baik dgb dak melayu jek la..huhu... mase kne kawad tu cik mas masih ingt lagi ade beberapa uorg jurulatih minta mengaku yg kita pernah atau tak menyertai pertandingan kawad...jujurnya cik mas mmg pernah jadi ketua platun, komanden, jurulatih & slalu ikuti camping KRS.... tp mase tu cik mas x mengaku pon..sbb denagr2 nya mmg berat tanggungjwb nya nnti...takut cik mas x mampu nk pikul...so diamkan lah diri...


bulan kedua...cik mas dah makin ramai kawan, cekap kawad kaki, kembara halangan, kelas2 yg disediakan..kelas ape pon cik mas dh lupa..sbb dh lame kan..hehe..mcm2 la cik mas lalui..nk cite pon nnti korg bosan lak...smpaikan 1 peraturan kat kem tu, nasik sebijik pn x leh ade kat atas meja makan, cis! kdg2 kan kita bukan nmpak nasik 2 kluar dr pinggan...sekali hambek nak kem komanden menjerit dr dewan makan sampai padang kawad tu dengar....1 kampeni kne..huhu...kesian kwn2....d sbb kan nasik sebijik kne lah denda...hukhuk..

paling cik mas x boleh lupa pihak Kem ada anjurkan pertandingan kawad kaki antara kampeni...so cik mas di suruh menjadi ketua wirawati alfa sbb mase tu AC SCOUT kitorg demam....ape lagik...menunjukkan lah kehebatan berkawad & memberi comand....haha...last2 baru nk tnjuk bakat...( sila jangan muntah sbb cik mas tgh blagak! haha) kitorg lah jadi juara kawad kaki WIRAWATI mase tuh...bangga giler! muahaha....

hari last plak kitorg ada mcm mlm perpisahan sblm kitorg habis....masa 2 cik mas dapat ANUGERAH WIRAWATI TERBAIK....piala & sijilnya ada dekat umah ni..

ok la...ni ade 2 keping gambar cik mas bersama kawan2...kalo cik mas jumpe lagi pic PLKN cik mas upload lagi ok!


*gambar mase orientering..masuk hutan ikut kompas, pastuh sesat..haha..cik mas yg berdiri sblh kanan yg ketawa nmpak gg tuh..huduh! hek!*

*ni lepas aktiviti kayak..basah kuyup 2 sbb kayak cik mas kne terbalikkan dek jurulatih..saje dengki la tuh! huhu..terkapai2 cik mas berenang*


itu sahaja untuk entry kali ini....tata kawan2... (^_^)


0 anak murid kena cubit Links to this post
 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas