Thursday, August 18, 2011

Memorabilia cinta


Kalau memorabilia cinta masing-masing manusia itu indah, takkan wujud satu pepatah dimana :

"Allah sengaja temukan kita dengan orang yang salah sebelum kita berjumpa jodoh sebenar"

..sudah pasti dan jelas memorabilia cinta seseorang berbeza natara satu sama lain..


Allah itu Esa malah Agung tak tertanding yang lain. Setiap inci kehidupan termasuk jodoh kita sendiri adalah ketentuanNya. Kita perlu akur. Namun, Allah masih menyayangi hamba Nya dengan memberi peluang kepada kita untuk mencari cinta sejati di muka bumi umpama Cinta Adam dan Hawa. Jangan berlari terlalu laju kehadapan takut-takut diri sendiri tersungkur kelak. Dan jangan pula terlalu perlahan sehingga orang lain pula yang tersungkur. Itu tak adil dalam cinta. Jadi lah manusia yang matang.


"Kadang-kadang bila kita sudah memiliki sebuah cinta kita terlupa yang cinta itu masih perlu sentiasa dipupuk dan dibajai dengan kasih sayang. Kita terlalu yakin kita akan memiliki cinta itu sampai bila-bila pun. Apabila segalanya berakhir barulah kita akan menyedari kesilapan yang kita telah lakukan. Dan malangnya kesedaran itu sentiasa datang terlambat."Bila seseorang jatuh cinta ketika dia baru kehilangan kekasih hati maka cinta yang tercipta itu bukanlah cinta sebenar melainkan hanya seperti ubat khayal yang bertindak sementara sahaja dan kemudian akan merosakkan hatinya dua kali ganda malah berganda-ganda lagi selepas itu…kerana sesungguhnya kita boleh menipu orang lain tetapi bukan hati kita sendiri.Bila cinta putus ditengah jalan usahlah bermuram durja menyakiti diri sendiri. Bangkitlah dan mulakan cinta baru. Kerana setiap cinta yang hilang pasti akan ada pengganti. Usah mengharap pada yang tak pasti, usah merayu pada yang tak sudi. Cinta pertama tidak semestinya yang terbaik. Setiap cinta mempunyai keunikan dan kehangatan yang tersendiri. Janganlah terus terikat kepada cinta yang sudah pergi.


Jika bercinta janganlah kita menjadi hamba cinta. Seperti mana kita tidak mahu menjadi hamba duit kita juga tidak mahu mejadi hamba kepada cinta. Kuasai cinta. Jadilah tuan kepada cinta. Jangan biarkan cinta memperkotak-katikkan hidup. Gunalah akal dan fikiran.

Bila kita kecewa atau putus cinta kita selalu menyalahkan orang lain atas kegagalan cinta itu. Tapi pernahkah kita bermuhasabah dengan diri sendiri apa yang telah kita lakukan sehingga segala-galanya musnah. Kerana tanpa sedar kadang-kadang kita membuat kesilapan yang menutup pintu hati sang kekasih untuk terus mencintai kita. Kadang- kadang kita tewas dengan tipu helah orang ketiga yang sengaja mewujudkan jurang di antara kita.

Bila hidup menjadi tidak terurus kerana kecewa ingatlah setiap benda di dunia ini tidak akan kekal lama… tidak terkecuali CINTA. Jadi terimalah realiti… Di mana ada cinta disitu pasti akan ada perpisahan cuma masanya sekarang atau kemudian.


Sumber : http://www.ahsfantasy24.com


1 anak murid kena cubit:

diba on 9:56 AM, August 19, 2011 said... BALAS

sangat comel pic tu

 

dunia.ku.dunia.cikgu Copyright © 2010 Designed by CikMas